Фтизіатрія

 1.Визначення туберкульозу як наукової та практичної проблеми. Історія розвитку фтизіатрії. Епідеміологія туберкульозу, етіологія, патогенез туберкульозу. Імунітет при туберкульозі.

Туберкульоз як соціальна, медична та наукова проблема. Основні етапи розвитку вчення про туберкульоз. Основні епідеміологічні показники та їх динаміка за останні 10-15 років. Збудник туберкульозу, морфологічна будова, властивості. Зараження туберкульозом, шляхи проникнення і поширення МБТ в організмі людини. Гуморальний та клітинний імунітет їх механізми

Класичними проявами активної туберкульозної інфекції є хронічний кашель з кровохарканнямгарячкоюнічною пітливістю і втратою ваги. Ураження інших органів зумовлює широкий спектр симптомів. Діагностування активного туберкульозу проводиться шляхом виявлення збудника і його слідів, рентгенологічними дослідженнями, найчастіше рентгенографію грудної клітки, в тому числі, й комп'ютерної томографії. Діагностування латентного туберкульозу засноване на туберкуліновій шкірній пробі. Лікування складне і вимагає вживання декількох видів протитуберкульозних препаратів протягом тривалого часу. Контактних людей також перевіряють і, за необхідності, лікують. Резистентність до антибіотиків є проблемою при цій хворобі, особливо у випадку мультирезистентного туберкульозу. Для попередження туберкульозу потрібно масово перевіряти людей на наявність його та проводити вакцинацію за допомогою вакцини БЦЖ, яка створює імунітет проти зараження Mycobacterium tuberculosis.


2.Організація виявлення і діагностики туберкульозу.

Шляхи і методи виявлення туберкульозу. Категорії населення з підвищеним ризиком захворювання на туберкульоз. Участь медичних працівників у виявлені туберкульозу. Методи мікробіологічної і рентгенологічної діагностики. Туберкулінодіагностика.

 

  • особи, що приймають ін'єкційні наркотики;
  • люди, що перебувають у в'язницях, притулках для безхатченків, для біженців тощо;
  • співробітники установ, де збираються вразливі категорії населення (наприклад, в'язниці та притулки для бездомних);
  • бідні люди, що не мають доступу до адекватного медичного догляду;
  • етнічні меншини з групи високого ризику;
  • діти, що перебувають у тісному контакті з людьми з групи високого ризику;
  • медичні працівники, що обслуговують такі категорії населенн

3.Загальні принципи і методи лікування хворих на туберкульоз.


Загальні принципи лікування хворого на туберкульоз. Антимікобактеріальні препарати. Стандартні режими лікування хворих на туберкульоз. Критерії вилікування хворих на туберкульоз

 Виявити туберкульозне ураження легень дає можливість рентгенологічне обстеження — рентгенографія у прямій і боковій проєкціях. З метою виявлення туберкульозу під час профілактичних оглядів використовується крупнокадрова флюорографія. Найбільш ефективною є комп'ютерна томографія, що може виявити маленькі за розміром вогнища, встановити стадію процесу і поширеність. Вона здатна виявити ураження і при інших позалегеневих локалізаціях.

До 1-ї категорії належать хворі на вперше діагностований туберкульоз різної локалізації з бактеріовиділенням, а також хворі з іншими (тяжкими) формами захворювання різних локалізацій без бактеріовиділення: міліарним, дисемінованим, деструктивним легеневим (при поодиноких кавернах понад 3 см або за наявності більш ніж 3-х каверн меншого розміру); менінгітом, казеозною пневмонією, перикардитом, перитонітом, туберкульозом кишківника, хребта з неврологічними ускладненнями, урогенітальним, внутрішньогрудних лімфовузлів з ураженням більше ніж 2-х груп з однієї сторони або 2-х і більше груп з обох сторін.

До 2-ї категорії відносяться будь-які випадки раніше лікованого легеневого і позалегеневого туберкульозу, які реєструють для повторного лікування: рецидив туберкульозу різної локалізації; пацієнти, що лікуються після невдалого попереднього лікування та пацієнти, що відновили лікування після того, як вони вважалися такими, що вибули з-під нагляду.

До 3-ї категорії належать хворі з новими випадками туберкульозу без бактеріовиділення, яких не віднесено до 1-ї категорії.

Згідно зі стратегією лікування туберкульозу в Україні відбулась зміна парадигми пріоритетності багатомісячного стаціонарного лікування на так звану «DOTS-стратегію» — контрольоване амбулаторне лікування в «DOT-кабінеті» денного стаціонару або вдома за участі патронажної медичної сестри або куратора, навіть при продовженні виділення збудника туберкульозу в харкотинні, за умови наявності окремої кімнати і відсутності в родині пацієнта дітей до 18 років.

Для лікування туберкульозу використовують антибіотики, щоб нейтралізувати бактерії. Через незвичайну структуру та хімічний склад стінки клітини мікобактерії важко підібрати ефективне лікування туберкульозу. Стінка клітини не пропускає антибіотики усередину, внаслідок чого антибіотики стають неефективними.[72]  Ізоніазид та рифампіцин — це два антибіотики, які призначають хворим найчастіше; таке лікування може тривати протягом кількох місяців.[43] Пацієнтам з латентним туберкульозом прописують тільки один з антибіотиків.[73] Для лікування активної форми туберкульозу краще використовувати кілька антибіотиків, щоб зменшити ризик виникнення у бактерії резистентності до антибіотиків.[9] Люди з латентним туберкульозом також потребують лікування, щоб у подальшому запобігти розвитку активної форми хвороби.[73] ВООЗ рекомендує лікування під безпосереднім наглядом. Згідно з таким методом лікування відповідальний лікар слідкує за тим, щоб хворий приймав призначені йому ліки. Метою такого лікування є зменшення кількості людей, які не приймають антибіотики належним чином.[74] Хоча, як показала практика, ефективність лікування під безпосереднім наглядом не дуже значна.[75] Ефективними є методи, що нагадують людям про важливість лікування.

Ізоніазид
Білі таблетки, вживання яких добре переноситься хворими. Іноді на початку курсу лікування з'являється висипка на шкірі, нудота. Для запобігання цьому паралельно з антибіотиками призначають вітаміни групи В.
Рифампіцин
Червоні капсули. На початку лікування можуть викликати нудоту, головний біль. Можливо, забарвлення сечі, мокротиння, слизу в червоний колір. Це звичайне явище й не вимагає коректування в лікуванні пацієнта.
Піразинамід
Таблетки. Під час вживання може виникати періодичний біль у суглобах (артралгія).
Етамбутол
Таблетки. При лікуванні препарат як побічний ефект може знижувати гостроту зору.
Стрептоміцин
Порошок для ін'єкцій. Найчастіше призначають у перші 2 місяці, а потім скасовують. Не призначають хворим із порушеннями слуху, нирковою недостатністю.



Станом на 2011 рік єдиною наявною вакциною була БЦЖ. БЦЖ є ефективною для запобігання дисемінованого ураження у дітей, але вона не є надійним захисником від туберкульозу.[82] Тим не менш БЦЖ використовують в усьому світі частіше, ніж інші вакцини; більш ніж 90 % дітей проходять щеплення саме цією вакциною.[9] Однак імунітет до захворювання, який створює вакцина, через 10 років починає слабшати.[9] Туберкульоз не є поширеним на більшості територій Канади, Великої Британії та Сполучених Штатів, тому щеплення роблять тільки людям з високим ризиком захворювання.[83][84][85] Через цю вакцину результати туберкулінової проби можуть бути позитивними у здорової людини, що робить цю пробу непридатною для виявлення хвороби, і це є головною причиною, з якої щеплення нею не роблять.[85] Нові вакцини знаходяться у стадії розробки.

4.Профілактика туберкульозу
Види профілактики туберкульозу. Санітарна профілактика, її завдання. Вакциниція і ревакцинація БЦЖ. Хіміопрофілактика туберкульозу. Інфекційний контроль, компоненти інфекційного контролю
Мити руки і прибирати дійсно необхідно, це допомагає запобігти багатьом хворобам. Але це не допоможе захиститись від туберкульоз. Оскільки туберкульоз передається повітрям, єдиний спосіб знизити ризик – це регулярне провітрювання. У лікувальних закладах, де хворі на туберкульоз проходять лікування, ще застосовується постійне ультрафіолетове опромінення повітря. Якщо у Вашому оточенні є людина, яка кашляє понад два тижні – краще делікатно порекомендувати їй звернутися до сімейного лікаря. Ще один момент – у будь-якому випадку спілкуватися з такою людиною краще на відкритому повітрі – там туберкульоз, як і інші інфекції дихальних шляхів, не передається.
5.Первинні і вторинні форми туберкульозу
Патогенез, патоморфологія, клініка, діагностика, диференціальна діагностика, лікування первинних і вторинних форм туберкульозу
Для цього сімейні лікарі зобов’язані проводити опитування стосовно наявності чинників ризику і симптомів, що можуть свідчити про туберкульоз (тривалого кашлю, пітливості, тривалого, навіть незначного, підвищення температури, слабкості, схуднення) за звернення до них з будь-якого приводу. За результатами цього опитування людину можуть направити на радіологічне обстеження та аналізи.
http://www.tub.vil.com.ua/

Коментарі

Популярні публікації