Механічна жовтяниця

 ЕРХПГ - це комбінований інструментальний метод дослідження жовчовивідних шляхів, жовчного міхура і проток підшлункової залози за допомогою ендоскопічного і рентгенологічного обладнання. Візуалізація можлива в результаті їх ретроградного заповнення рентгеноконтрастної речовини з подальшим проведенням рентгеноскопії (або рентгенографії) даної галузі. ЕРХПГ істотно розширила лікувально-діагностичні можливості в сфері гастроентерології, бо дає змогу не тільки розпізнати безліч захворювань панкреатобіліарної системи, але і виконати їх ендоскопічну корекцію.

ЕРХПГ зі сфінктеротомією: це коли конкременти видаляються до дванадцятипалої кишки через розсічений великий сосочок дванадцятипалої кишки за допомогою балону або кошика; більші конкременти спочатку подрібнюють.

Діагностична ЕРХПГ: клінічна підозра на рак сосочка Фатера, жовчних шляхів або підшлункової залози;
первинний склерозуючий холангіт зі стриктурами; необхідність отримання матеріалу для мікроскопічного дослідження перед хіміо- або променевою терапією;

Терапевтична ЕРХПГ: холедохолітіаз; гострий обтураційний холангіт;

гострий біліарний панкреатит; стеноз жовчних шляхів;

ятрогенне пошкодження жовчних шляхів; пухлини сосочка Фатера;

хронічний панкреатит (евакуація конкрементів із панкреатичних шляхів, стентування головної протоки підшлункової залози); псевдокіста підшлункової залози; панкреатична нориця внаслідок пошкодження протоки підшлункової залози.

Ендосонографія (ендоУСГ) EUS – це дослідження, яке одночасно поєднує в собі можливості ендоскопії та ультразвуку. По суті це той же гастроскоп, де окрім відеокамери, є ультразвуковий датчик. Його можна ввести в стравохід, шлунок, дванадцятипалу кишку, товсту кишку. Перевагою методу є дуже близький контакт датчика і зони інтересу. Таким чином отримується дуже чітке зображення з ділянок організму, які важко візуалізуються на комп'ютерній томографії або на звичайному УЗД. Також під час дослідження можна провести тонкоголкову пункцію та біопсію підозрілих утворів.



Коментарі

Популярні публікації