Холецистит.Реабілітація

 

    Показання: санаторно-курортному лікуванню підлягають хворі в період 3-6 місяців після операції.

       Основні терапевтичні ефекти, які очікуються – відновлення зовнішньосекреторної функції печінки.

        Дієта: № 5 за Певзнером.

        Санаторний режим: ІІ – ІІІ

        Кліматотерапія: загальна

        Руховий режим: ранкова гігієнічна гімнастика, лікувальна фізкультура (групова).

        Мінеральні води: Показані мінеральні води малої та середньої  мінералізації гідрокарбонатного та сульфатного складу.

       Середньомінералізовані теплі мінеральні води гідрокарбонатно-сульфатного складу (t=37-38°С) показані за умов помірної недостатності внутрішньосекреторної функції підшлункової залози та відсутності рідких випорожнень. Води приймають теплими, починаючи з 50-100 мл 1-2 раза на день, збільшуючи за умов доброї переносимості до 150-200 мл 3 рази на день за 60-40 хв до їжі.

       Маломінералізовані води того ж хімічного складу призначають у випадках надмірної зовнішньосекреторної функції підшлункової залози. Воду п’ють у теплому вигляді, починаючи з 50-100 мл 1-2 раза на день, збільшуючи за умов доброї переносимості до 150-200 мл 3 рази на день за 60-90 хв до їжі.

       Серед мінеральних вод з підвищеним вмістом гідрокарбонатних іонів хворим на хронічний панкреатит рекомендують наступні фасовані мінеральні води: «Поляна Квасова», «Лужанська», «Свалява», «Поляна Купіль», «Плосківська», «Шаянська», «Драгівська». Мінеральні води заздалегідь дегазують.

       Курорти, рекомендовані для лікування хворих на хронічний панкреатит: питні курорти Закарпаття (санаторії – «Шаян», «Свалява», «Сонячне Закарпаття», «Квітка Полонини»), курорт Березовські мінеральні води (Харківська обл.), курорт Моршин (санаторії – «Дністер», «Лаванда», «Перлина Прикарпаття»), курорт Одеса (санаторій ім. Горького).

        Термін санаторно-курортного лікування: 21-30 днів. 

Коментарі

Популярні публікації