Гострий живіт

 *Гострий апендицит - болі починаються у більшості поступово- залежно від форми. Динаміка - екскалаційна, пік -перфорація. Як правило затримка газів і випорожнень, а потім больовий синдром. Решта параметрів залежно від клініки та реактивності організму. Тенденція до розвитку місцевого перитоніту із збільшенням віку.



*Перфорація шлунка / ДПК - біль по типу удару кинджалом. Біль інтенсивний, наростаючий, іррадіація у праву лопатку, праву руку. Дефанс виражений, відсутність печінкової тупості. Затримка випорожнень, газів. Через 6 год. уявне благополуччя (прикриття?), стан переважно шоковий. Тенденція до розвитку перитоніту.

*Ileus - обтураційна -біль різної інтенсивності, спазмуючі болі, здуття різної інтенсивності, тимпаніт, вище перешкоди посилена перистальтика, наростає інтоксикація! 
         -странгуляційна-виникає раптово, болі найжорсткіші, місцевий тимпаніт, профузне блювання, відсутність випорожненть та газів, у животі - повна тиша. Стан важкий, шоковий.

*Гострий панкреатит- раптовий початок, жорсткі болі, епімезогастрію із іррадіацією, 
Характерне помірне здуття. Помірний тимапаніт в епімезогастрію. Блювання часте, раннє із затримкою випорожнень. Стан важкий до шоку (залежно від форми).
*Підшкірне ураження органів ЧП - біль раптово в момент травми - жорсткі болі,  залежно від локалізації травми - різки дефанс, пневмоперитонеум, стан важкий, аж до шоку. 
*Позаматкова вагітність/розрив маткової труби-раптово, іноді з больовими передвісниками. В гіпогастрії, із іррадіацією в лопатки, надключичні ділянки, характерне нерізке здуття, помірне напруження та притуплення у місці процесу, часті марні позиви до дефекації, одноразове блювання, стан різний, а ж до колапсу, біль у Дугласі, тиск на прямку кишку.


*Гострий холецистит-раптово - різна інтенсивність залежно від форми процесу, диф. д-ка із перфорацією.


Коментарі

Популярні публікації