Механічна жовтяниця

 На фоні дієти №5 за Певзнером, яка збагачена вуглеводами та білковими продуктами, проводять масивну інфузійну терапію: внутрішньовенне переливання глюкозо-інсулінових сумішей, кристалоїдних розчинів – фізіологічний розчин, дисоль, трисоль, розчин Рінгера для профілактики порушень водно-електролітного обміну, амінокислотних розчинів – інфезол, аміносол, гепасол і білкових препаратів – альбумін, свіжозаморожена плазма , а також форсований діурез для видалення токсичних речовин, що утворилися внаслідок тривалого холестазу.

Для покращання функції печінки консервативне лікування включає також комплексну вітамінотерапію і гепатопротектори – есенціалє, гепадиф, гепабене, карсил, гептрал, тіотриазолін і ін. Доцільно призначити стероїдні гормони – гідрокортизон 100мг–1г, преднізолон 60–120мг, дексаметазон 16–40мг на добу.

 Обхідні біліодигестивні анастомози Ці методи втручання використовують, якщо є сумніви у прохідності дистальної частини позапечінкових жовчних проток, а також при пухлинах панкреатодуоденальної зони та рубцевих стриктурах проток. При високих рубцевих стриктурах жовчних проток виконують реконструкційні операції, які спрямовані на відновлення відпливу жовчі. 

Серед них найбільш розповсюджені біліодигестивні анастомози

на різних рівнях жовчних проток з петлею тонкої кишки, виключеної за Roux.


Паліативні втручання спрямовані на створення обхідних біліодигестивних анастомозів. Використовують різні види анастомозів: 

  • гепатикоєюноанастомоз, 
  • холедоходуоденоанастомоз, 
  • холецистогастро- або єюноанастомоз. 

Плануючи використання жовчного міхура для виконання обхідного анастомозу, спочатку слід визначити, чи прохідною є протока жовчного міхура. Найбільш широкі показання має гепатикоєюноанастомоз. При цьому виді операцій може використовуватися як загальна печінкова протока, так і печінкові протоки меншого калібру. Широкий анастомоз формується з мобілізованою за Roux петлею тонкої кишки (довжиною 70 – 75см). Правильне його формування практично виключає рецидив МЖ і гнійного холангіту у пізньому післяопераційному періоді.

 


Коментарі

Популярні публікації