Хребет

 

Найчастіше є така кількість хребців у різних відділах хребта: 

шийних — 7 позначаються літерою C (cervix — шия), 

грудних — 12 (Th — thorax — груди), 

поперекових — 5 (L — lumbalis — поперек),

 крижових — 5 (S — sacralis — крижовий),

 куприкових — 4-5 (Co — coccygeus — куприк). 

Таким чином, всіх хребців є 33-34. З них 24 вільні (шийні, грудні, поперекові), а 9-10 — зрослись у крижову і куприкову кістки.

Хребетний стовп людини виконує такі функції: опорну, захисну (захищає спинний мозок) і рухову. Він здійснює такі рухи: навколо горизонтальної осі — згинання (160°) і розгинання (145°); навколо сагітальної осі — відведення і приведення, тобто нахили вбік (165°); навколо вертикальної осі — скручування (120°). Найбільш рухомим є шийний і поперековий відділи.

Хребетний стовп має 3-подібну форму. У нього розрізняють 4 вигини: два вперед — лордози (шийний і поперековий), два назад -кіфози (грудний, крижовий). Вигини хребта забезпечують йому ресорну функцію. Вони сформувались у зв'язку з вертикальним положенням тіла людини.

Вікові особливості вигинів. У новонародженої дитини уже помітний крижовий кіфоз. З початком утримування дитиною голови формується шийний лордоз (3-4 місяці), а поперековий лордоз — з моменту стояння. Грудний кіфоз починає формуватись, коли дитина починає сидіти. Чітко помітні вигини хребта у 5-6 років. Завершується формування вигинів до 18-20 років.

Від величини вигинів залежить постава людини. У дітей молодшого шкільного віку (зустрічається і в дошкільнят) можуть сформуватись вигини хребта у вертикальній площині, тобто: вліво, або вправо; одночасно і вліво і вправо (двосторонні). Такі вигини називаються сколіозами. Сколіози розвиваються в зв'язку з асиметричним положенням тіла дитини, асиметричним напруженням м'язів і їх втомою. Для корекції постави і усунення сколіозів розроблені вправи, з якими студенти знайомляться в практичних курсах і в курсі лікувальної фізкультури.


Починаючи з нижніх чотирьох шийних, сегменти розташовуються вище відповідних хребців хребтового стовпа (правило Шипо). Таке розташування пояснюється тим, що довжина спинного мозку значно менша за довжину хребтового стовпа.

С+1
Th+3
Th11-12 - endings of lumbar nerves.

Cervical vertebrae

Thoracic vertebrae

  • T1 to T12: The thoracic vertebrae are connected to the ribs, forming the rib cage. They have a heart-shaped body and a posterior spinous process that points downward.

Lumbar vertebrae

Sacrum

Coccyx

  • The coccyx is formed by the fusion of four coccygeal vertebrae. It is a small, triangular-shaped bone that is vestigial, meaning it has no known function.
    Coccyx bone

Коментарі

Популярні публікації