череп людини

 У новонароджених мозковий відділ у вісім разів більше лицьового, щелепи недорозвинені. Між кістками мозкового відділу розташовуються перетинчасті ділянки — тім'я, що забезпечують незначну рухливість кісток при народженні дитини та збільшення обсягів мозку. Найбільше — переднє джерельце— має ромбоподібну форму і знаходиться на стику вінцевого і стрілоподібного швів (заростає на другому році життя). Потиличне тім'ячко має форму трикутника, розташоване на стику стрілоподібного і лямбдоподібного швів (заростає на другому місяці життя). Клиноподібні джерельця розташовані на стику клиноподібної, скроневої та тім'яної кісток (заростає на другому місяці життя). Соскоподібне тім'ячко розташоване на стику скроневої, тім'яної, потиличної кісток (заростає на другому місяці життя).

Розвиток черепа до часу народження не закінчується, він триває і після народження. Розрізняють три періоди розвитку черепа після народження:

  1. період зростання переважно у висоту (від народження до 7 років);
  2. період відносного спокою (від 7 до 14 років);
  3. період зростання переважно лицьового черепа (від початку статевого дозрівання - 14 років - до закінчення росту скелета — 20—25 років).



Череп новонароджених складається з 5 основних кісток (двох лобових, двох тім'яних і потиличної) і кількох дрібніших. На відміну від черепа дорослого, лобова кістка у нього складається з двох окремих частин, а кістки з'єднуються між собою гнучкими зчленуваннями з сполучної перетинчастої і хрящової тканини. Надалі, у процесі осифікації хрящові з'єднання костеніють, утворюючи черепні шви.

Під час проходження плода через кістково-фіброзне кільце жіночого малого тазу в пологах череп плоду дещо деформується, крайки тім'яних кісток заходять по середній лінії одна на одну, а луски лобової і потиличної кісток — на тім'яні кістки. У результаті міжтім'яний і передньозадній діаметри голови зменшуються і водночас збільшується подовжній розмір. Саме внаслідок цього череп новонароджених доліхоцефальний. Окружність голови — 34 см, об'єм голови в хлопчиків — 375—380 см³, у дівчаток — 350—360 см³[4].




Послідовність закриття (заростання) тім'ячок така:

  1. Переднє тім'ячко заростає, як правило, останнім, між 18-м і 24-м місяцями життя (на другому році)[3][4] (за іншими даними — між 7 і 19 місяцями)[7];
  2. Клиноподібні тім'ячка заростають на 3-му місяці[4] (за іншими даними — близько 6-го місяця[3], іноді ще до народження);
  3. Соскоподібні тім'ячка закриваються на 3-му місяці[4] (за іншими даними — між 6-м і 18-м місяцями після народження[3], іноді ще до народження);
  4. Заднє тім'ячко заростає, як правило, протягом 2-3 перших місяців[4][3][7].

Пізнє закриття тім'ячок може бути спричинено недостатнім харчуванням, недоношеністю, браком вітаміну D, а також деякими хворобами. При мікроцефалії тім'ячка заростають швидше.


https://skfb.ly/6BF7W


Череп людини (лат. cranium) — кістковий каркас голови, сукупність кісток. Череп людини сформований 23 кістками (з яких 8 — парні та 7 — непарні), крім яких в порожнині середнього вуха присутні ще три парні слухові кісточки — молоточокковадло і стремено, а також 32 (28, 20; 4 х 8, 7 або 5) зуби на верхній і нижній щелепах.
















Коментарі

Популярні публікації