Combustio


Скільки ступенів обмороження:
1-й ступінь. Спочатку людина відчуває поколювання, печіння, потім постраждалу ділянку німіє. Виникають свербіж шкіри, біль (такі симптоми можуть бути як слабо, так і яскраво вираженими). Уражена область блідне, після зігрівання червоніє, може мати багряно-червоний відтінок. Розвивається набряк, але змертвіння тканин не відбувається. Через тиждень після події може спостерігатися лущення шкіри, як правило, незначне. До п'ятого-сьомого дня настає повне одужання.
2-й ступінь. Хворий в початковому періоді може спостерігати похолодання, збліднення покривів шкіри, втрату чутливості, однак такі ознаки мають місце при обмороженнях будь-якого ступеня. Характерний саме для цієї стадії симптом - виникнення в перші дні після події бульбашок, заповнених прозорою рідиною. Відновлення цілісності покривів шкіри відбувається за один-два тижні, рубці і грануляції не формуються. На цій стадії обмороження болю після зігрівання більш тривалі й інтенсивні, ніж на попередній, людину турбують свербіж, печіння.
3-й ступінь. На шкірі, як і в попередньому випадку, утворюються бульбашки, але вони заповнені кров'яним вмістом, мають синьо-червоне дно, несприйнятливе до подразнень. Всі елементи шкіри гинуть, розвиваються рубці і грануляції. При обмороженні стоп або кистей рук сходять нігті, заново вони вже не відростають, а якщо відростають, то деформованими. На другий чи третій тиждень після події закінчується відторгнення відмерлих тканин і настає рубцювання. Триває воно протягом приблизно одного місяця. Больові відчуття більш виражені, ніж на попередній стадії обмороження.
4-я ступінь. Всі верстви м'яких тканин омертвевают, можуть бути уражені суглоби і кістки. Обморожена ділянка шкіри стає яскраво-синюшним, в деяких випадках може мати мармурову забарвлення. Після зігрівання відразу ж розвивається набряк, він стрімко збільшується. Бульбашки в цьому випадку не утворюються, вони характерні для ділянок з меншим ступенем обмороження. Температура шкіри в зоні ураження набагато нижче, ніж на навколишніх ділянках.

Коментарі

Популярні публікації