Жирова емболія

Жирова емболія розвивається при переломах або оперативних втручаннях на кістках (частіше гомілкастегнотаз), великих ударах підшкірної клітковини у хворих з надлишковою масою тіла, масивної (понад 40% ОЦК) крововтратою, при опіках, деяких отруєннях.

Ознаки

Макроскопічні ознаки емболії мізерні. Відзначають петехіальні висипи на шкірі і слизових оболонках. Серед них найбільш характерними вважають петехії плечового пояса й верхньої частини тулуба. При швидкій смерті спостерігають: в легенях точкові крововиливи під плевру, нерівномірне кровонаповнення (ділянки повнокрів’я чергуються з ділянками недокрів’я), деяку набряклість і емфізему.
Діагноз жирової емболії з достовірністю може бути встановлений тільки після мікроскопічного дослідження (за умови виключення гнильних змін трупа). Для такого дослідження треба брати легені (з декількох ділянок), міокард правого і лівого шлуночків, головний мозок (кора і біла речовина великих півкуль, підкіркові вузли, судинне сплетіння, мозочок), спинний мозок, нирки, а в деяких випадках і інші органи.

Лікування

При великих травмах, опіках та після перенесених важких клінічних станів, необхідна профілактика такого ускладнення, як жирова емболія. З метою недопущення розвитку симптоматики здійснюють заходи, спрямовані на поліпшення циркуляції крові по судинах та відновлення функцій дихальної системи. Також показано введення гепарину, з метою розрідження крові, і установка спеціальних кава-фільтрів, здатних затримувати жирові тромби.
Лікування жирової емболії має різну спрямованість, залежно від вираженості симптомів. В обов’язковому порядку при емболії легенів і мозку показано підключення апарату ШВЛ. З медикаментів лікування передбачає введення таких лікарських засобів, як: етиловий спирт на глюкозі (внутрішньовенно краплинно), а також реополіглюкіну і розчину глюкози.
Крім того, лікування проводиться препаратами дехолин, есенціале, липостабил, тобто засобами, здатними розщепити жирові тромби. Іноді призначають глюкокортикоїди. Неспецифічне лікування передбачає проведення дезінтоксикаційної терапії. Також лікування може бути хірургічним і полягає воно в стабілізації кісток при переломах з допомогою встановлення стержньових апаратів.

Коментарі

Популярні публікації