Ліва шлункова артерія

 Ліва шлункова артерія (a. gastrica sinistra) – найбільша артерія шлунка, яка в більшості випадків відходить від черевного стовбура, рідко – від загальної печінкової артерії або від селезінкової. В кардіальній частині шлунка артерія ділиться на висхідну (стравохідну) і низхідну гілки, які, проходячи по малій кривині шлунка зліва направо, віддають передні і задні гілки. Біля пілоруса артерія анастомозує з більш тонкою судиною – правою шлунковою артерією, утворюючи майже постійну артеріальну дугу малої кривини шлунка!



Ліва шлункова вена (v. gastrica sinistra) супроводжує однойменну артерію. Направляючись донизу, розміщується в шлунково-підшлунковій зв’язці, дещо спереду або нижче однойменної артерії. Далі йде на задню поверхню підшлункової залози, перетинає спереду або ззаду загальну печінкову артерію, рідше – селезінкову і впадає у ворітну або селезінкову вену.

 *Лімфовідтік. Лімфатична система шлунка поділяється на внутрішньоорганні (підслизової основи, підочеревинного і м’язового шарів) та позаорганні лімфатичні судини, які відводять лімфу в регіонарні вузли першого порядку. Лімфа від малої кривини шлунка відводиться в лімфатичні вузли, які розміщені в малому сальнику (nodi-lymphatici gastrici dextri et sinistri), a від великої кривини – в лімфатичні вузли першого порядку, що знаходяться на цій же кривині (nodi lymphatici gastroomentales dextri et sinistri) біля воріт селезінки, вздовж тіла та хвоста підшлункові залози в підпілоричні та верхні брижові лімфатичні вузли. Далі лімфа від вузлів першого порядку відтікає в лімфатичні вузли другого порядку, які розміщені поблизу черевного стовбура (nodi lymphatici coeliaci), а також у поперекові лімфатичні вузли (nodi lymphatici lumbales).


The left gastric artery gives off esophageal branches and supplies the upper right portions of the fundus and body of the stomach, as well as the distal (abdominal) esophagus.


arteria gastrica sinister


Коментарі

Популярні публікації