Кишкова коліка

 Тримспа200- діючи на енкефалінергічну систему кишечнику, є регулятором його перистальтики. Діючи на периферичні δ-, μ- та κ-рецептори, в тому числі що знаходяться безпосередньо в гладких м’язах на всій довжині ШКТ, регулює моторику без впливу на ЦНС. Таким чином, тримебутин відновлює нормальну фізіологічну активність м’язів кишечнику при різних захворюваннях ШКТ, пов’язаних із порушеннями моторики.

Діагностичні критерії

Згідно з Римськими критеріями IV, діагноз ставиться у тому разі, якщо рецидивуючий біль у животі вперше виник ≥6 міс. тому, спостерігається впродовж останніх 3-х міс., в середньому впродовж ≥1-го дня на тиждень і має відповідність ≥2-м з наступних критеріїв:

1) наявність зв’язку з випорожненнями;

2) наявність зв’язку зі зміною частоти випорожнень (діарея або закрепи);

3) наявність зв’язку зі зміною форми (вигляду) стільця.

Диференційна діагностика

Інші причини виявлених скарг, особливо рецидивуючої діареї →розд. 1.15 і закрепів →розд. 1.18Слід пам’ятати про симптоми «червоних прапорців», які вказують на органічну хворобу: лихоманка, зменшення маси тіла, кров у калі, анемія, відхилення при об’єктивному обстеженні, рак або запальні захворювання кишківника у сімейному анамнезі. Таке часте захворювання, як синдром подразненого кишківника, може теж бути супутнім до інших захворювань ШКТ.

Нормалізує вісцеральну чутливість, тримебутин забезпечує анальгезивний ефект при абдомінальному больовому синдромі.

На початку лікування синдрому подразненого кишечнику максимальна добова доза для дорослих у разі необхідності може становити 600 мг, розподілених на 3 прийоми.

Тривалість курсу терапії визначає лікар індивідуально залежно від ступеня тяжкості захворювання. Зазвичай курс лікування становить 2–6 тиж залежно від ступеня тяжкості захворювання.

препарат Тримспа 200 може спричинити сонливість, тому слід застосовувати препарат з обережністю пацієнтам із пригніченням ЦНС.

Препарат Тримспа 200 може підвищити седативний вплив лікарських засобів, що пригнічують ЦНС, та/або етанолу.

Препарат містить лактозу, тому пацієнтам з рідкісними спадковими формами непереносимості галактози, недостатністю лактази або синдромом глюкозо-галактозної мальабсорбції не слід застосовувати препарат.

Застосування у період вагітності та годування груддю. Оскільки дані щодо застосування препарату у період вагітності або годування груддю відсутні, протипоказано призначати препарат жінкам у цей період. Під час лікування препаратом слід припинити годування груддю.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. У разі виникнення запаморочення або сонливості слід утриматися від керування транспортними засобами або роботи з іншими механізмами.

у теперішній час найпоширенішою патологією ШКТ є функціональні гастроінтестинальні розлади. Причини їх різноманітні: вони можуть бути наслідком операцій на органах травлення чи розвиватися після перенесених інфекційних захворювань. Однак основу їх складають комбіновані морфофункціональні відхилення, що призводять до вісцеральної гіперчутливості, порушень моторно-евакуаторної функції порожнистих органів, дефекту імунної функції слизової оболонки, зміни складу мікробіоти кишечнику, а також до розвитку центральних неврологічних розладів. У такій ситуації є дуже актуальним перегляд схем медикаментозної терапії із включенням препаратів, що впливають на декілька ланок патогенезу одночасно чи таких, що чинять сприятливий вплив у разі коморбідної патології (Трухан Д.И., 2016). Таким багатоцільовим препаратом є Тримспа.

Тримспа — це препарат, що застосовується в гастроентерологічній практиці для лікування функціональних розладів ШКТ. Однак досвід його застосування свідчить про те, що спектр показань можна розширити, включити до їх переліку не тільки гастроентерологічні, а й системні неврологічні захворювання. Препарат суттєво покращує якість життя пацієнтів та добре поєднується з іншими лікарськими засобами, що застосовуються в гастроентерологічній практиці.

ДІАГНОЗИ, ПРИ ЯКИХ ЗАСТОСОВУЮТЬ ТРИМСПА 200


Коментарі

Популярні публікації