Хвороби кисті

Гнійні захворювання кисті

Анатомо-фізіологічні відомості. Шкіра долоні та долонної поверхні пальців малорухлива. Її важлива особливість – фіброзні волокна, що зв'язують шкіру з окістям чи сухожильними піхвами. Ці волокна розділяють жирову клітковину на окремі вертикальні комірки і забезпечують малу рухливість шкіри при фізичному навантаженні та обмежують поширення запального процесу по долоні та долонній поверхні пальців. Поряд з цим така будова сприяє значному підвищенню тиску в місті утворення і накопичення ексудату, а отже швидкому переходу запального процесу вглиб тканин долоні до кістки чи сухожилля. Суб'єктивно такий тиск хворий відчуває як інтенсивний біль.
Класифікація.
Флегмони долонної поверхні – поверхневі, глибокі (флегмона тенору, флегмона гіпотенору, V-подібна флегмона, флегмона серединного простору (поверхнева або підапоневротична і глибока або підсухожильна), комісуральна.
Флегмони тильної поверхні кисті – поверхневі, підапоневротичні.
Етіологія і патогенез, патоморфологія – див. "Загальні питання хірургічної інфекції".
Клініка. Місцева симптоматика в залежності від форми панарицію представлена у таблиці 2.4. Особливості – при локалізації процесу на долонній поверхні – набряк на тильній (хід лімфатичних судин). Інтенсивний біль, зумовлений швидким зростанням внутрішньо-тканинного тиску в підшкірній клітковині, що має комірчасту будову.
Методи обстеження і діагностики:
  • • дослідження зон болючості (пальпація ґудзиковим зондом), визначення крепітації; .
  • • рентгенографія, бактеріологічне дослідження, термографія, фістулографія.
Методика зондової пальпації. Ґудзиковим зондом натискають на уражену ділянку пальця та кисті. Визначають межі найбільшої болючості. При ураженні І або V пальців потрібно виявити наявність або відсутність болючості за ходом сухожилків- згиначів цих пальців. Не треба зондувати наявні гнійні нориці на пальці без знеболення.
Лікування.
Серозно-інфільтративна стадія – консервативне (див. "Загальні питання хірургічної інфекції"). Особливе значення має іммобілізація (лонгетка від кінчиків пальців до середини передпліччя).
Гнійно-некротична стадія – оперативне лікування.
Види операцій – розкриття гнояка, крайова резекція нігті, перфорація нігтя, видалення нігтя, ампутація
Анестезія. Шкірний панарицій – анестезія не потрібна.
Лімфатичний з глибокими некротичними ураженнями – анестезія за Лукашевичем-Оберстом (введення анестетика в ділянку власне пальцевих нервів на рівні основної фаланги). Нігтьовий панарицій, підшкірний, суглобовий, кістково-суглобовий, кістковий
– при локалізації процесу на нігтьовій або середній фаланзі – анестезія за Лукашевичем-Оберстом, при локалізації процесу на основній фаланзі – анестезія за Є.В. Усольцевою (введення анестетика в проміжки між п'ясними кістками). Сухожильний, пандактиліт, флегмона кисті – загальне знеболення (частіше внутрішньовенне).
Доступ. Шкірний панарицій – видаленням відшарованого епідермісу. Підшкірний і кістковий панарицій – розрізи (два) на бічних поверхнях ураженої фаланги. Сухожилковий панарицій – розрізи (два) на бічних поверхнях середньої, проксимальної фаланг і на долоні в проекції проксимального полюсу сухожилкової піхви. Суглобовий і кістково-суглобовий панарицій – розрізи (два) на бічних поверхнях пальця в ділянці суглобу, артротомія. Пароніхія
– два паралельних розрізи як "продовження" білянігтьового валика. Білянігтьовий панарицій – розріз по білянігтьовому валику і контрапертура на боковій поверхні фаланги. Піднігтьовий панарицій – резекція або повне видалення нігтьової пластинки. Пандактиліт – комбінації вище приведених доступів залежно від клінічної ситуації. Флегмона підшкірної клітковини – лінійний розтин через найбільш виступаючу частину гнійника. Комісуральна флегмона – розтин на рівні відповідних міжпальцевих проміжків по долонній поверхні кисті. Флегмона серединного простору – розтин, що проходить над проміжком між 3-4 п'ясними кістками. Флегмона тенора – розтин на долоні по складці, що оточує м'язи підвищення І пальця (у проксимальному відділі долоні розріз не доводять до кінця складки – небезпека пошкодження серединного нерву). Флегмона гіпотенору – поздовжній розтин на долоні над найбільш виступаючою частиною підвищення. Флегмона тильної поверхні кисті – поздовжні розтини на тилі кисті над проекціями міжп'ясних проміжків (рис. 2.7, 2.8, 2.9).
Після операції – асептична пов'язка з лікарськими препаратами та іммобілізація ураженої ділянки.
Профілактика – запобігання мікротравм та своєчасне їх лікування, додержання правил техніки безпеки: захисні пристрої, рукавиці, щоденний огляд у медпунктах підприємств кистей рук, дотримання гігієнічних правил, догляд за шкірою (особливо у хворих на цукровий діабет), своєчасне лікування важкої хронічної патології (цукровий діабет), удосконалення стану невідкладної хірургічної допомоги та організації роботи в хірургічних відділеннях, суворе дотримання вимог асептики і антисептики, підвищення резистентності організму (використання анатоксинів, імуномодуляторів, вітамінів).

Коментарі

Популярні публікації