Контрастне дослідження виразки шлунка

 Прямі ознаки-симптом ніші,виразковий вал і конвергенція складок.

Рентгенологічне дослідження виявляє ряд ознак, що мають важливе діагностичне значення. До прямих симптомів виразки відноситься ніша, виразковий вал і конвергенція складок слизової (зірчастий рубець, що спостерігається при рубцюючих виразках).

Симптом «ніші» визначається не у всіх хворих з наявністю виразки, так як можливість його виявлення залежить від ряду умов: локалізації виразки, її стану і розмірів в момент обстеження, змін слизової в області виразкового дефекту, а також від методики, ретельності і повторності рентгенологічного дослідження.


Непрямі симптоми-симптом вказівного пальця,сегментарна гіперперистальтика,пілороспазм,затримка евакуації зі шлунка,12-гастральний і шлунково-езофагальний рефлюкси.

Нерідко у хворих на виразкову хворобу спостерігаються характерні зміни в термінальному відділі клубової кишки: тривале контрастування клубової кишки протягом 15-18 см (а іноді і більше) із затримкою в ній барію до 12-32 годин, спазмування цього відділу, який набуває форми тонкого шнура , нерівномірність просвіту кишки, спазм баугіневої заслінки, антиперистальтика і ін. При дослідженні товстого кишечника спостерігаються функціональні зміни у вигляді спастичних станів його окремих відрізків, спастичної гаустраціі, гіпотонії і атонії поздовжньої мускулатури поперечноободовій кишки.


Коментарі

Популярні публікації