ПРЯМА кишка і малий таз


*Нижня, вузька частина прямої кишки, що проходить через промежину, і що розташована дистальніше, ближче до анального отвору, називається  (лат. canalis analis), 

*Верхня, ширша, така, що проходить в області крижів — ампулярною частиною прямої кишки, або просто ампулою прямої кишки (лат. ampulla recti).

Пряма кишка являє собою кінцевий відділ товстої кишки та закінчення травного тракту. У ній накопичується кал. Вона розташована в порожнині малого таза, починається на рівні 3-го крижового хребця і закінчується заднім проходом в області промежини. Довжина її 14—18 см, діаметр змінюється від 4 см на початку до 7,5 см в найширшій її частині, кишки, що знаходиться в середині, далі пряма кишка знову звужується до розмірів щілини на рівні заднього проходу.

Анатомічна локалізаціяПорожнина таза[1]
ЛімфодренажInferior mesenteric lymph nodesd
Артеріальне кровопостачанняsuperior rectal arteryd
Венозний відтікsuperior rectal veind
З'єднується зОбодова кишкаСигмоподібна кишка і Задньопрохідний канал

  •  довжина-13-16 см
  • 5-хірургічні згини прямої кишки
  • чоловіки-анальний канал фізіологічно є довшим та вузьким
  • 3 відділи – інтраперітонеальний, мезоперітонеальний та екстраперітонеальний
  • 3 відділи-анальний канал,ампула,надампулярний відділ
  • 6-8 кількість анальних крипт
  • так-кількість анальних крипт співпадає з кількістю Морганієвих стовпів
arteria mesenterica inferior-a.rectalis superior

aa.iliacae internae-a.rectalis mediae et inferiores
v.mesenterica inf+vv.iliacae-Porto-Cavalis anastomosis


Клітковинні простори малого тазу-

  • subcutaneous
  • submucosus
  • ischiorectalis
  • pelviorectalis

Малий таз (pelvis minorcavum pelvis), також іменований «справжнім тазом» — простір, обмежений знизу нижньою апертурою таза (apertura pelvis inferior) і тазовою діафрагмою, з боків тазовим поясом і зверху межевою лінією (linea terminalis) верхньої апертури таза (apertura pelvis superior). Межеву лінію утворюють мис (promontrorium) і дугоподібні лінії (lineae arcuatae) клубових кісток, гребені лобкових кісток і верхній край лобкового симфіза[5]. Являє собою короткий вигнутий канал, глибший у задній частині[1]. Саме тут розташована тазова порожнина sensu stricto, але іноді до неї включають також розташований над верхньою апертурою великий таз.

Спереду й знизу малий таз обмежений лобковим симфізом і верхніми гілками лобкової кістки, зверху і ззаду — крижами й куприком, латерально — широкою гладкою чотирикутною кістковою ділянкою, що відповідає внутрішнім поверхням тіла і верхніх гілок сідничних кісток і частково клубових під дугоподібною лінією.

Малий таз містить у собі сигмоподібну кишку, пряму кишку, сечовий міхур з нижньою частиною сечоводів і деякі статеві органи. Пряма кишка розташована в задній частині, у вигині крижів і куприка; сечовий міхур — у передній, за лобковим симфізом. У жінок матка і піхва займають простір між прямою кишкою і сечовим міхуром[1].

У малому тазі також розташовані нутрощеві тазові нерви, утворені 2-4 парами крижових нервів (S2-S4).



Коментарі

Популярні публікації