ДІЄТА №1 (СТОЛ №1) – ХАРЧУВАННЯ ПРИ ГАСТРИТІ І ВИРАЗЦІ ШЛУНКА
Раціон № 1 Михайло Певзнер рекомендує використовувати при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки в період одужання, а також при нерізкому загостренні хвороби. Крім того, дієта №1 підходить при нерізкому загостренні хронічного гастриту (із збереженою або підвищеною секрецією шлунк🚩а) і в період одужання при гострому гастриті.
Завдяки розробленій дієті зменшується запалення, краще заживають виразки, нормалізується секреторна і рухова функції шлунка. Хоча в дієті є певні обмеження в продуктах і способі приготування їжі, такий раціон повноцінний і за калорійністю, і за вмістом білків, жирів, вуглеводів.
Правила дієти №1
- Продукти потрібно варити, готувати на пару або протирати.
- Окремі страви слід запікати без скоринки.
- Рибу і негрубі сорти м’яса можна подавати шматком.
- Кухонну сіль вживати в помірній кількості.
- З раціону потрібно виключити дуже холодні і гарячі страви.
- Перед сном слід вживати молоко або вершки.
- Харчуватися потрібно 5-6 разів на день.
- Калорійність дієти №1 – 2800-3000 калорій в день.
Дієта №1
Можна 🌝
Хліб
- пшеничний, з борошна вищого і 1-го сорту, вчорашньої випічки або підсушений;
- сухий бісквіт, сухе печиво;
- добре випечені здобні булочки, печені пиріжки з яблуками, відвареним м’ясом або рибою і яйцями, джемом, ватрушки з сиром – 1-2 рази в тиждень.
Супи
- з дозволених протертих овочів (дивіться нижче) на морквяному, картопляному відварі;
- молочні супи з протертих або добре розварених круп (геркулес, манна, рис і ін.);
- вермішель з додаванням протертих овочів;
- супи-пюре з заздалегідь виварених курей або м’яса, з протертих солодких ягід з манною крупою; молочні супи-пюре з протертих овочів.
- борошно для супів-пюре тільки підсушують. А супи заправляють вершковим маслом, яєчно-молочною сумішшю, вершками;
М’ясо та птиця
- нежирне м’ясо і птиця, без сухожиль, фасцій, шкіри;
- парові і відварні страви з яловичини, молодої нежирної баранини і обрізної свинини, курки, індички;
- відварні страви, включаючи м’ясо шматком нежирної телятини, курчат, кролика;
- парові котлети, биточки, кнелі (тюфтельки з рубленого м’яса або риби), суфле, пюре, зрази, бефстроганов з вареного м’яса;
відварне м’ясо, запечене в духовій шафі; - відварні язик і печінку.
Риба
- нежирні види риби без шкіри, шматком або у вигляді котлетної маси; варена риба або приготована на пару.
Молочні продукти
- молоко, вершки, некислі кефір, кисле молоко, ацидофілін, свіжий некислий сир (протертий), свіжа сметана;
- запечені сирники, суфле, ліниві вареники, пудинги;
- м’який сир тертий, нечасто можна скибочками.
Яйця — некруто зварені, паровий омлет – 2-3 штуки в день.
Крупи — манна, рис, гречана, вівсяна;
- каші, зварені на молоці або воді, напівв’язкі і протерті (гречана);
- парові суфле, пудинги, котлети з молочних круп;
- вермішель, макарони відварні.
Овочі
- картопля, морква, буряк, цвітна капуста, обмежено – зелений горошок. Овочі повинні бути зварені на пару або у воді і протерті (пюре, суфле, парові пудинги).
- непротерті ранні гарбуз і кабачки;
- дрібношинкований кріп (в супах);
- стиглі некислі томати – до 100 г.
Закуски
- салати з варених овочів, м’яса, риби;
- язик відварний; паштет з печінки; ковбаса докторська, молочна, дієтична; несолона шинка без жиру;
- заливна риба на овочевому відварі; ікра осетрових, зрідка вимочений нежирний оселедець і форшмак;
м’який сир.
Плоди, солодкі страви, солодощі — в протертому, вареному і печеному вигляді солодкі ягоди і фрукти;
- пюре, киселі, муси, желе, компоти (протерті);
- меренги, сніжки, вершковий крем, молочний кисіль;
- цукор, мед, некисле варення, зефір, пастила.
Соуси та прянощі
- молочний соус (бешамель) без пасерування борошна, з додаванням вершкового масла, сметани;
- фруктові, молочно-фруктові соуси;
- кріп, петрушка, ванілін, кориця – в обмеженій кількості.
Напої
- неміцний чай, чай з молоком, вершками, слабкі какао і кава з молоком;
- солодкі соки з фруктів і ягід;
- відвар шипшини.
Жири
- вершкове несолоне масло, коров’яче топлене вищого сорту;
- рафіновані рослинні масла, що додаються в страви.
Не можна 🚩
- житній і будь-який свіжий хліб, вироби із здобного і листкового тіста;
- м’ясні і рибні бульйони, грибні та міцні овочеві відвари, щі, борщі, окрошку;
- жирні або жилаві сорти м’яса і птахів, качку, гуску;
- жирну, солону рибу, консерви;
- молочні продукти з високою кислотністю, гострі, солоні сири. Сметану – в обмеженій кількості;
- яйця круті і смажені;
- пшоно, перлову, ячну, кукурудзяну крупу, бобові;
- білокачанну капусту, ріпу, брукву, редьку, щавель, шпинат, цибулю, огірки, солоні, квашені та мариновані овочі,
- всі гострі і солоні закуски, консерви, копченості;
- кислі, недостатньо стиглі, багаті клітковиною фрукти і ягоди, непротерті сухофрукти, шоколад, морозиво;
- м’ясні, рибні, грибні, томатні соуси, хрін, гірчицю, перець;
- газовані напої, квас, чорну каву;
- інші жири, крім дозволених.
Коментарі
Дописати коментар