Емфізематозний холецистит

Дуже рідко зустрічається так званий емфізематозний холецистит (або хвороба Пенде-Зобінгера (Pende-Zobinger), який викликається анаеробними газоутворюючими мікроорганізмами. При цьому спостерігається емфізема стінки міхура, її крепітація.

Емфізематозний холецистит (ЕХ) являє собою особливий клінічний стан, що характеризується високим рівнем захворюваності та смертності. Гострий живіт і ознаки патології жовчовивідної системи є поширеними скаргами в відділеннях невідкладної допомоги.
Тому важливо дотримуватися високого індексу нагляду серед пацієнтів в групі ризику даного захворювання, і екстрене УЗД сприяє швидкій діагностиці та початку лікування цього небезпечного для життя стану.
Ми повідомляємо про те, що ультразвукове дослідження зіграло ключову роль в діагностиці і початку відповідного лікування, і призвело до подальшого візуалізаційно-хірургічного консультування для цього клінічного випадку. Від пацієнта було отримано інформаційну згоду для цього дослідження.

Під час ультразвукового дослідження було виявлено розтягнутий жовчний міхур з невеликим шаруватим камінням і потовщеною стінкою, невеликою кількістю періхолецестичної рідини і ехогенними вогнищами, які здіймаються над вільним краєм міхура (вільний газ). Нижче наведені результати сонографії (Зображення 1-2).

Під час операції жовчний міхур, як зазначалося, був потовщеним і набряклим. Патологічне дослідження виявило множинні плоскі чорні камені, жовто-коричневу слизову оболонку і адгезивний жовто-бурий матеріал. Стінка жовчного міхура становила 0,5-0,7 см.
При бактеріологічному дослідженні крові висіяно культури Enterobacter aerogenes і Clostridium perfringens. Пацієнт був переведений на антибіотикотерапію і виписаний з лікарні через шість днів після операції.

Висновки
Класична ультразвукова картина при ЕХ включає гіперехогенні скупчення газу, з або без тіні, які прилягають до стінки жовчного міхура або його просвіту. Вони часто описуються як «порохові сніжинки», або як «плямисті ехо-сигнали». Інша назва «шипучий жовчний міхур», в якому видно бульбашки газу, що піднімаються до вільної частини міхура.
ЕХ частіше зустрічається у чоловіків і людей з цукровим діабетом, він прогресує швидко і має в п’ять разів вищий ризик перфорації.
Слід підкреслити вирішальну роль УЗД у швидкій постановці діагнозу, для запобігання появи ускладнень і своєчасного хірургічного втручання. Дослідження було проведено біля ліжка хворого після 95 хвилин від прибуття пацієнта, постановка діагнозу була виконана протягом 20 хвилин.

Коментарі

Популярні публікації