Коронавірус

Коронавірус — рід вірусів, що об'єднує РНК-вмісні плеоморфні віруси середньої величини. Діаметр різних вірусів — приблизно 80-220 нм. Віруси розмножуються в цитоплазмі інфікованих клітин. В основному, коронавірусами прийнято вважати віруси інфекційного бронхіту птахів, хоча в цю родину входять і коронавіруси людини.

Ознаками інфекції є респіраторні симптоми, лихоманка, кашель, задишка й ускладнене дихання. Спалах нагадав про вірус Sars, від якого на початку 2000-х років у десятках країн, переважно в Азії, загинули 774 людини. Аналіз генетичного коду нового вірусу показав, що він тісніше пов'язаний із Sars, ніж будь-який інший коронавірус людини.
Вірусна пневмонія – симптоми
  • висока температура, яка стабільно тримається;
  • погіршення загального стану;
  • втрата апетиту;
  • часте дихання, виникає задишка;
  • слабкість, млявість, зниження активності;
  • кашель різної інтенсивності.

Новий коронавірус (2019-nCoV), позначений ВООЗ,[1][2] також відомий як коронавірус Уханявірус пневмонії на ринку морепродуктів Уханя та вірус пневмонії Уханя[3] — РНК-одноланцюговий коронавірус, що вперше був виявлений у 2019 році після позитивного тестування нуклеїнової кислоти у пробі пацієнта з пневмонією під час спалаху пневмонії в Ухані 2019—2020 років.[4][5][6]
За даними ВООЗ, можлива обмежена передача цього коронавірусу від людини до людини (ймовірно повітряно-крапельна) в межах сімей пацієнтів, і можливі ширші спалахи. Наразі не існує специфічного лікування нової коронавірусної хвороби, але існуючі противірусні препарати можуть бути емпірично призначені.

Коментарі

Популярні публікації