БЦЖ vs рак сечового міхура

Терапія онкологічних захворювань не перестає дивувати. 70% пацієнтів з діагнозом карцинома in situ сечового міхура можуть повністю вилікуватись за допомогою усім відомої вакцини БЦЖ.
Згідно гайдлайну 2016 року від American Urological Association (AUA) та Society of Urologic Oncology (SUO) пацієнти з групи високого ризику з Т1 G3 проходять 6-тижневий курс БЦЖ-терапії. У випадку рецидиву та неготовності пацієнта до операції можливо запропонувати другий курс БЦЖ-терапії. 
Розчин БЦЖ вводиться в міхур через катетер крапельно. Процедура триває 2-3 години і проводиться один раз на тиждень протягом 3-6 тижнів. Даний метод офіційно затверджений FDA як первинна терапія карциноми in situ.
Наголошується на важливості імунного стану пацієнта, побічні реакції виникають рідко і зазвичай незначні, але бувають випадки респіраторної недостатності, гепатотоксичності та порушень гемодинаміки. Дослідження продемонструвало статистичний зв'язок між гіпертензією та можливим рецидивом. Причини цього також залишаються під питанням.
------------------------------------------------------------------------------------------
БЦЖ (лат. BCG), скорочення від Бацила Кальметта — Герена (лат. Bacillus Calmette–Guérin) — єдина наявна вакцина для щеплення проти туберкульозу, виготовлена з Mycobacterium bovis і вперше використана 1921 року. Входить до переліку основних лікарських засобів ВООЗ
В Україні та багатьох інших країнах, де поширений туберкульоз, щеплення вакциною БЦЖ є обов'язковим. Вакцинація проти туберкульозу проводиться на 3-5 добу після народження (не раніше ніж через 48 годин). Недоношених дітей щеплюють після досягнення маси 2500 г. Щеплення не проводять в один день із іншими щепленнями. Дітям, яким не виповнилось 2 місяці щеплення проводять без проби Манту. Після віку 2 місяців слід виконати пробу Манту і, якщо вона негативна, провести щеплення. Діти у яких не сформувався рубчик, але є достовірні дані про проведення щеплення БЦЖ, не потребують повторної вакцинації.
В Україні ревакцинації підлягають діти з 7 років, з негативним результатом проби Манту та неінфіковані мікобактеріями туберкульозу.
Вакцина не є безпечною для вагітних.

Коментарі

Популярні публікації