Кетамін

Застосування кетаміну для запобігання стійких післяопераційних болей (PPSP) було широко вивчено, хоча даних окремих досліджень, як правило, недостатньо. Враховуючи відносно низьку захворюваність на PPSP, очікуваний незначний ефект та труднощі, взаємодії із пацієнтом в періопераційному періоді, можемо зробити висновок щодо наявних методологічних обмежень, які стосуються ускладнень в якісній оцінці впливу кетаміну при лікуванні гострих та хронічних больових синдромів. Недавній мета-аналіз показав дуже малий ефект профілактичних доз кетаміну в періопераційному періоді, що вказує на те, що користь від кетаміну може бути обумовлена його спільним призначенням з іншими ад'ювантами. В таких схемах кетамін є більш ефективним.
Непарентеральний кетамін, особливо інтраназальний, ймовірно скоро буде дозволений для застосування в терапії гострого болю. Його дію вивчали здебільшого в екстреній медицині, де вона забезпечує коротку, але потужну анальгезію, особливо для проведення різноманітних обстежень. Дослідження, зосереджені на тривалому застосуванні інтраназального кетаміну, є важливим і в основному направлені на визначення профілю його несприятливого впливу. Наразі FDA забороняє будь-яке непарентеральне введення кетаміну за будь-якими показаннями.
Опубліковані дані свідчать про чіткий короткочасний знеболюючий ефект, коли кетамін використовується в субанестетичних дозах як періопераційний ад'ювант, незалежно від того, застосовується він у вигляді болюсу, інфузії, або через метод пацієнт-контрольованої анальгезії. Додаткові РКД, до яких належали пацієнти, що мали толерантність до опіоїдів з різним ступенем переносимості та різними підтипами болю, наприклад гострому невропатичному болі, можуть надати нову інформацію, яка може допомогти практикуючим лікарям.

Коментарі

Популярні публікації