Medicina practica

1. Хворому місяць назад проведена традиційна холецистектомія з приводу гострого калькульозного холециститу. Операція закінчена зовнішнім дренуванням холедоха. Холангіографія не проводилась. Дренаж видалений на 7-ий день після операції. Три дні назад піднялася температура тіла до 38,8 С, були озноби, рясне потовиділення. Склери жовті, кал кольору білої глини. При 34 пальпації живота помірний біль у правому підребер’ї. Сформулюйте попередній діагноз.
Тактика лікування? Еталон відповіді: Попередній діагноз: Жовчнокам’яна хвороба. Постхолецистектомічний синдром. Гнійний холангіт. Механічна жовтяниця. Тактика лікування: Ендоскопічна ретроградна холангіографія. Папілотомія з ревізією жовчних проток, при потребі літоекстракція. Антибактерійна і дезінтоксикаційна інфузійна терапія. 
# # # # # # # # #  # # #  # #  # #  #  #   #  # #  # # #  # # #  #  # # # # #  # #  ##


2. Пацієнтка 70 років, з ожирінням ІІІст., скаржиться на болі в правому підребер´ї. Хворіє на жовчнокам´яну хворобу: хронічний холецистит, цукровий діабет ІІ тип та ІХС з недостатністю кровообігу ІІА ст. Хворіє 8 років, однак, враховуючи супровідну патологію, хірурги відмовляли хворій в операції. Іктеричність склер з´явилася через добу від початку приступу, білірубін крові – 167 мкмоль/л. Не дивлячись на інтенсивну консервативну терапію жовтяниця наростає. Що сталося з хворою? Якою повинна бути лікувальна тактика?
Еталон відповіді: У хворої жовчнокам’яна хвороба. Загострення хронічного холециститу. Холедохолітіаз. Механічна жовтяниця. Лікувальна тактика: Ендоскопічна ретроградна холангіографія. Папілотомія з ревізією жовчних проток і літоекстракцією. Антибактерійне лікування, спазмолітини, гепатопротектори. 

Коментарі

Популярні публікації