Mushrooms

снує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:

  • Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.
  • Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).
  • Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.
  • Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).

Кому не можна їсти гриби

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.
  • Як не отруїтися грибами

    • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
    • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
    • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
    • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
    • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
    • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
    • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
    • Не куштуйте сирі гриби.
    • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
    • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
    • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
    • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

    Симптоми отруєння грибами

    Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

    • нудота;
    • блювота;
    • різкий біль у животі;
    • діарея;
    • запаморочення;
    • підвищення температури тіла;
    • зниження пульсу;
    • задуха;
    • судоми;
    • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
    • марення, поява галюцинацій.

    За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

    Перша допомога у разі отруєння грибами

    • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
    • промийте шлунок простою водою;
    • дотримуйтеся постільного режиму;
    • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
    • прийміть сорбенти.

    Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

    Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

    Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування

Коментарі

Популярні публікації