Загальний аналіз крові

Еритроцити
рухомі, високодиференційовані клітини в хребетних і деяких безхребетних тварин, які у процесі розвитку втратили ядро та всі цитоплазматичні органели і пристосовані до виконання практично єдиної функції — дихальної, що здійснюється завдяки наявності в них дихального пігменту гемоглобіну. Тобто еритроцити, це невеликі без'ядерні клітини крові червоного кольору, функція яких — транспорт кисню і частково вуглекислого газу.
Кількість еритроцитів дорівнює
 у чоловіків від 3,9×1012 до 6,0×1012/л;
 у жінок — від 3,7×1012 до 5,5×1012/л. 
Більшу концентрацію еритроцитів спостерігають 
у крові новонароджених дітей — від 6,0×1012 до 9,0×1012/л, 
у старих людей — до 6,0×1012/л.
 Число еритроцитів у здорових людей може коливатися залежно від фізичного навантаження, перебування в умовах розрідженої атмосфери, дії гормонів тощо. Зокрема, жіночі статеві гормони гальмують розвиток еритроцитів, унаслідок чого вміст червонокрівців у крові жінок менший, ніж у чоловіків.
Гемоглобін

залізовмісний білок еритроцитів тварин і людини, здатний оборотно зв'язуватися з киснем, забезпечуючи його перенесення до тканин.
Головна функція гемоглобіну полягає в транспорті дихальних газів. У капілярах легенів в умовах надлишку кисню останній з'єднується з гемоглобіном. Потоком крові еритроцити, що містять молекули гемоглобіну із зв'язаним киснем, доставляються до органів і тканин, де кисню мало; тут необхідний для протікання окислювальних процесів кисень звільняється із зв'язку з гемоглобіном. 
у чоловіків 130—170 г/л,
 у жінок 120—150 г/л; 
у дітей — 120—140 г/л.

Кольоровий показник
відображає відносний вміст гемоглобіну в еритроциті, клінічно аналогічний МСН і корелює з MCV. За величиною К.п. анемії прийнято поділяти на гіпо- (К.п. <0,8), нормо- (К.п. 0,85–1,05) і гіперхромні (К.п. >1,1). 
Гіпохромія (зниження К.п.) може бути наслідком зменшення обсягу еритроцитів (мікроцитоз) або ненасиченості нормальних за обсягом еритроцитів гемоглобіном.
Гіперхромія (підвищення К.п.) залежить лише від збільшення обсягу еритроциту, а не від підвищеного насичення його гемоглобіном, тому гіперхромія завжди поєднується з макроцитозом. 
Ретикулоцити
клітини-попередники еритроцитів в процесі гемопоезу, які становлять близько 1 % від усіх циркулюючих в крові еритроцитів.
Вони також захоплюють і переносять по крові кисень і вуглекислий газ, але їх ефективність трохи нижче, ніж у зрілих еритроцитів.
Тромбоцити
пластинки, без'ядерні клітини крові діаметром 2 – 4 мкм, що мають неправильну округлу форму й утворюються в червоному кістковому мозку з мегакаріоцитів.
Тромбоцити виконують ангіотрофічну, адгезивно-агрегаційну функції, беруть участь у процесах згортання та фібринолізу, забезпечують ретракцію кров’яного згустку. Вони здатні переносити у своїй мембрані циркулюючі імунні комплекси, підтримувати спазм судин.
Вміст тромбоцитів у крові в нормі: новонароджені 1 – 10 днів – (99 - 421)×109/л; старше 10 днів та дорослі – (180 - 320)×109/л.
Лейкоцити
кров'яні клітини, які складаються із цитоплазми і ядра; утворюються в червоному кістковому мозку, селезінці, лімфатичних вузлах. На відміну від еритроцитів, що рухаються завдяки току крові, лейкоцити здатні самі активно рухатись подібно до амеби, проникати крізь стінку капілярів і виходити у міжклітинний простір. Лейкоцити виконують важливу функцію захисту організму від проникнення хвороботворних мікробів. При пошкодженні шкіри вони направляються із судин у тканини, до рани, де захоплюють бактерії і перетравлюють їх. Цей процес називається фагоцитозом, а білі кров'яні клітини, що здійснюють цю функцію, — фагоцитами.
4-9*10\9/л
ШОЕ -у плазмі крові прямо пропорційна масі еритроцитів, різниці густини еритроцитів і плазми крові та пропорційна в’язкості плазми крові.
чоловік 0-15%
жінка 0-20%
Агрегація та аглютинація еритроцитів, збільшуючи масу осідаючих часток, прискорюють осідання. Основним фактором, що впливає на утворення монетних стовпчиків з еритроцитів, є білковий склад плазми крові. Усі білкові молекули знижують дзета-потенціал еритроцитів (негативний заряд, що сприяє взаємному відштовхуванню еритроцитів і підтриманню їх у завислому стані), але найбільше впливають асиметричні молекули — фібриноген, імуноглобуліни, а також гаптоглобін.
Гематокрит

 відношення об'єму формених елементів крові (еритроцитилейкоцититромбоцити) до об'єму крові. 

У нормі гематокрит у чоловіків дорівнює 0,41—0,53, 
а в жінок — 0,36—0,46. 
У новонароджених гематокрит приблизно на 20 % вищий, 
а у маленьких дітей — приблизно на 10 % нижчий, ніж у дорослого.


Коментарі

Популярні публікації