Дренування

Дренування ран і порожнин тіла здійснюють з лікувальною або профілактичною метою.
Основним завданням дренування ран є забезпечення адекватного відтоку ранового секрету, видалення некротичних тканин та оптимізація загоєння ранового процесу.
Дренажі повинні бути м’якими, гладкими, виготовлені з тривкого рентгенконтрастного матеріалу, не повинні перегинатись і перекпучуватись в рані. Тверді дренажі можуть надавлюватися на оточуючі тканини, викликати некрози і пролежні внутрішніх органів.


1. Пасивне дренування застосовують при неглибоких відкритих ранах. У цих випадках у порожнину рани вводять хлорвінілові трубки, гумові, марлеві смужки, турунди, які не дають можливості злипатись краям шкірної рани і забезпечують відтік ранового вмісту в пов’язку під дією сили важкості самої рідини або за рахунок капілярних властивостей гігроскопічного матеріалу.

т




























3. Проточно-промивне дренування – видалення ранового вмісту через дренажні трубки за допомогою розчинів, що вводяться в порожнину рани краплинно або струминно  










Таке дренування здійснюють за допомогою двох, трьох хлорвінілових трубок або спеціальної двоканальної трубки. 
































Для промивання ран, як правило, використовують розчини антисептиків (хлоргексидин, діоксидин, дімексид, фурацилін тощо). 





















Промивне дренування переважно застосовують при глибоких гнійних ранах, наявності запливів;

а) аспіраційно-промивне дренування – цей вид дренування об’єднує два вищевказані способи і забезпечує одночасне промивання та відсмоктування ранового вмісту. 
Аспіраційно-промивне дренування дає можливість здійснювати 
так зване програмоване дренування ран – почергове промивання та відсмоктування ранового вмісту. Слід зазначити, що на сьогодні промивне й аспіраційно-промивне дренування є методами вибору для лікування гнійних ран, а програмований спосіб застосовують у найбільш тяжких хворих. Дренажні трубки можуть виводитися через рану або через окремі проколи (контрапертуру) біля рани
Видалення дренажів здійснюють за умов: коли відпала потреба в подальшому дренуванні рани чи порожнини, коли дренаж перестав функціонувати або виникла необхідність його заміни. Перед його видаленням слід пересвідчитись, чи немає в просвіті рани (чи порожнини) патологічного вмісту, після цього дренаж перетискають, знімають шкірний шов і повільно витягують. Отвір, який залишився після дренажу, закривають стерильною пов’язкою, а якщо є провізорний шов, його зав’язують







Коментарі

Популярні публікації