Cancer gaster – реалії сьогодення

Рак шлунку – важке захворювання травної системи, що характеризується появою злоякісної пухлини в шлунку та залишається одним з найпоширеніших онкологічних захворювань у світі. Щорічно у світі реєструється близько 800 тисяч нових випадків цього захворювання. Країнами «лідерами» є Японія, Росія, Чілі, Корея та Китай. Країнами з низькою захворюваністю – США, Австралія, Нова Зеландія. Найцікавіше те, що саме в Японії, яка відноситься до країн зони ризику виживаність найвища – 53%, тоді коли в інших країнах складає 15-20%. Ризик захворіти на рак шлунка підвищується як у чоловіків, так і у жінок після 50 років, однак у представників сильної статі ця вірогідність в два рази вище.
Перше місце серед факторів ризику посідає незбалансоване харчування: знижене споживання продуктів багатих на вітамін С і переважання в раціоні складних вуглеводнів (картопля, крупи, борошно) – більш притаманно для України, країн Азії, Японії та Росії. Щорічне підвищене вживання солі, маринованих, копчених продуктів, гострої їжі значно підвищує ризик виникнення раку шлунку. Друге місце посідають шкідливі звички: надмірне вживання алкоголю, тютюнопаління. Також встановлено прямий зв’язок частоти виникнення раку шлунку із вмістом в продуктах харчування: генетично – модифікованих речовин, солей важких металів, синтетичних барвників, нітратів.
Доведено, що значну роль у виникненні злоякісного новоутворення шлунку відіграє інфекційний фактор (Helicobacter pylori), що призводить до виникнення виразки шлунка, яка подалі може малігнізуватись (перероджуватись у злоякісну).
На сьогоднійшній день, лише результати гістологічного дослідження новоутворення дозволяють встановити діагноз «рак шлунка». Провідним методом діагностики є фіброгастродуоденоскопія (ФГДС) із взяттям на дослідження (біопсія) «підозрілої зони» слизової шлунка для подальшого патогістологічного дослідження.
Широко впроваджується в усьому світі ультразвукова ендоскопія, яка дозволяє візуалізувати 5 шарів стінки шлунка. Її точність наближається до 90% . Цей факт підтверджується високою виживаністю на рак шлунку в Японії. Успіху Японці зобов’язані саме масовому скринінгу – обов’язковому проведенню ФГДС і прийнятій на національному рівні програмі по боротьбі з раком шлунку.
УЗД органів черевної порожнини проводять для з’ясування розповсюдження пухлинного процесу. З тією ж ціллю (більш точна та детальна, в порівнянні з УЗД, візуалізація новоутворення) проводиться мультиспіральна комп’ютерна томографія (МСКТ).
Тактика лікувальних заходів залежить від стадії розвитку ракового процесу, розміру пухлини, проростання в сусідні області, ураження метастазами регіонарних лімфовузлів та інших органів. Важливе значення  відіграє загальний стан хворого, наявність супутніх захворювань. При раку шлунка можуть застосовувати три основні методики лікування злоякісних утворень: хірургічне видалення, хіміотерапія та променева терапія. У більшості випадків використовується поєднання методик. Хоча, хірургічний метод лікування досі залишається найбільш вагомим. Тактика лікування визначається фахівцем-онкологом, після комплексного обстеження пацієнта, отримання рекомендацій суміжних фахівців.
Очевидно, чим раніше виявити хворобу, тим легше з нею боротися та успішно подолати. Тому будьте уважні до себе, слідкуйте за своїм здоров’ям та своєчасно звертайтеся до лікарів.
Рак пищевода протекает, как правило, агрессивнее рака желудка. Самый распространенный вид рака для пищевода — плоскоклеточный. Он и наиболее агрессивный.Так, 80%  с первой стадией переживут пятилетний рубеж. Из тех, кому диагностировали заболевание на второй стадии, при существующих видах лечения выживает только половина. Менее 20% при третьей стадии рака пищевода смогут пережить пятилетний рубеж. Самое важное, что пока опухоль не перекроет просвет, каких-либо симптомов и затруднений не будет.
Обязательно назначаются компьютерная томография грудной клетки и брюшной полости (ожидание 1-1,5 месяца), УЗИ малого таза, обязательным исследованием также является колоноскопия. Дело в том, что у 5% больных на фоне рака желудка может быть рак кишечника (колоректальный рак). Как только на руках есть все данные, можно идти к онкологу в онкодиспансер или в федеральный центр. На основании этих данных определяется дальнейшая тактика лечения. На комиссии решается, какое лечение пациенту необходимо и куда его необходимо госпитализировать.
От похода к терапевту до получения всех результатов, проводимых по ОМС, проходит в среднем около двух месяцев.  Нужно понимать, что эти два месяца на течение опухоли не повлияют.
Основным методом лечения для рака желудка является хирургический. Это удаление больного органа, лимфодиссекция — удаление лимфоколлекторов вокруг желудка (области, которая потенциально обладает метастазами). Удаление лимфоузлов — диагностическая процедура, позволяющая дополнительно уточнить стадию заболевания. Для этого необходимо изучить не менее 22 лимфоузлов. Отсутствие метастазов в лимфоузлах — благоприятная ситуация, означает вторую стадию и увеличенные шансы для больного.
Химиотерапия, как правило, используется на четвертой стадии либо на третьей стадии — для борьбы с отдаленными метастазами или уменьшения вероятности прогрессирования опухоли.
Если находятся свободные опухолевые клетки, то человек попадает в ту же группу, что и пациенты с отдаленными метастазами. Эта группа пациентов вместе с обладателями продвинутых форм рака желудка рассматриваются как кандидаты для неоадъювантной формы химиотерапии.

Лімфогенне метастазування

  • Метастази Вірхова («Вірхівські вузли») — ураження лімфатичних вузлів лівої надключичної області, між ніжками грудино-ключично-сосцевидного м'язу;
  • Метастази Шніцлера — у параректальні лімфовузли;
  • Метастази Айріша — в пахвові лімфовузли;
  • Метастаз сестри Марії Джозеф — у пупок за ходом кругової зв'язки печінки;
  • Метастази Крукенберга — в яєчники.
Найпоширеніші онкомаркери СА72.4, РЕА та СА19.9 за чуттєвістю варіюють у 40-50 % випадків та збільшуються при метастазах на 10-20 %



Коментарі

Популярні публікації