Лікування ран-2


Результат пошуку зображень за запитом "рана"

Первинна хірургічна обробка рани – це перша хірургічна операція, виконана пацієнтові з раною з дотриманням асептичних умов та при знеболюванні, що полягає в послідовному виконанні таких етапів:
 - розсічення рани;
 - ревізія ранового каналу;
- висічення країв, стінок і дна рани;
- гемостаз;
- відновлення цілісності ушкоджених органів і структур;
- накладання швів на рану із залишенням дренажів (за показаннями)



Рану не зашивають.
Так роблять при високому ризику інфекційних ускладнень:
- пізня первинна хірургічна обробка;
- забруднення рани землею;
 - масивне ушкодження тканин (розчавлена, забита рана);
 - супутні захворювання (анемія, імунодефіцит, цукровий діабет);
 - локалізація на стопі або гомілці;
- літній вік пацієнта.
Не слід зашивати вогнепальні рани, а також будь-які рани при наданні допомоги у воєнний час. ❗ 
Основні види первинної хірургічної обробки. Залежно від часу отримання рани застосовують три види первинної хірургічної обробки: ранню, відстрочену й пізню.
 Ранню первинну хірургічну обробку виконують у строк до 24 год від моменту нанесення рани. Вона включає всі основні етапи і зазвичай закінчується накладанням первинних швів. При великому ушкодженні підшкірної клітковини, неможливості повністю зупинити капілярну кровотечу в рані залишають дренаж на 1-2 доби. Надалі проводиться лікування як при "чистій" післяопераційній рані.

Відстрочену первинну хірургічну обробку виконується у період з 24 до 48 год після нанесення рани. У цей період розвиваються явища запалення, з'являється набряк, ексудат. Відмінністю від ранньої первинної хірургічної обробки є здійснення операції на тлі введення антибіотиків і завершення 18 втручання залишенням рани відкритою (не зашитою) з наступним накладанням первинно-відстрочених швів.


Пізню первинну хірургічну обробку виконують пізніше 48 год, коли запалення наближається до максимального й починається розвиток інфекційного процесу. Навіть після первинної хірургічної обробки ймовірність нагноєння залишається великою. У цій ситуації необхідно залишити рану відкритою (не зашивати) і провести курс антибіотикотерапії. Можливе накладання ранніх вторинних швів на 7-му–20-ту добу, коли рана виповниться грануляціями й набуде відносної резистентності до розвитку інфекції.


Коментарі

Популярні публікації