Герніологія

Пахвинний канал (canalis inguinalis) розміщений в ділянці паховинного трикутника, межами якого є: зверху - горизонтальна лінія, від точки між зовнішньою і середньою третиною паховинної складки до зовнішнього краю прямого м'язу живота; знизу - пахова складка; зсередини - зовнішній край прямого м'язу живота.
У пахвинному каналі розрізняють чотири стінки та два отвори. Передня стінка каналу представлена апоневрозом зовнішнього косого м'язу, латеральною - волокна внутрішнього косого м'язу. Верхньою - нижній край поперечного м'язу живота , нижньою - поперечна фасція. Через пахвинний канал проходять funiculus spermaticus - у чоловіків, і lig. teres uteri - в жінок. Ззовні й зверху від funiculus spermaticus проходить n. ilioinguinalis, а знизу - n.spermaticus externus. У нижньо-внутрішній частині передньої стінки пахвинного каналу розміщене поверхневе пахвинне кільце - anulus inguinalis superficialis. Через нього з паховинного каналу виходять funiculus spermaticus (у чоловіків) та lig.teres uteri (у жінок). Глибоке пахвинне кільце (anulus inguinalis profundus) складає латеральну частину задньої стінки пахвинного каналу. Глибоке пахове кільце ззовні відмежовує пахвинна зв'язка, зсередини від lig. interfoveales Hasselbachii до глибокого паховинного кільця в ділянці fovea inguinalis lateralis, підходить частина парієтальної очереревини.
Результат пошуку зображень за запитом "canalis inguinalis"
Стегновий канал (canalis femoralis) має трикутну форму. Стінками його є: спереду - задньо-нижня поверхня пахвинної зв`язки; задня - поверхня верхнього листка широкої фасції; ззовні - медіальна стінка стегнової вени, ззаду - глибокий листок широкої фасції.
За клінічним перебігом грижі черевної стінки поділяються на:
1. Грижі не ускладнені, не защемлені, вправимі, вільні (hernia liberareponibilis), що вільно вправляються в черевну порожнину в горизонтальному або особливому положенні, тобто коли вміст грижового мішка може вільно переміщуватися з черевної порожнини в грижовий мішок і в зворотньому напрямі.
2. Невправимі грижі (hernia irreponibilis) – коли через злуки в черевній порожнині між органами й стінками вміст останнього знаходиться в ньому постійно, самостійно й при намаганнях не переміщується й не піддається вправленню в черевну порожнину.
3. Защемлені грижі (hernia incarcerata) – у випадках коли органи, що ввійшли в грижовий мішок внаслідок здавлювання в ділянці його шийки і не вправляється в черевну порожнину

Коментарі

Популярні публікації