Сиро́ваткова хвороба

Це системне алергічне захворювання, яке спричинює введення сироваток або препаратів із них та характеризується запальними ураженнями судин і сполучної тканини.
Більшість сироваток виготовляють з крові гіперімунізованих коней. Білки цих сироваток і є антигенами, які зумовлюють розвиток захворювання.

Хвороба є особливою формою анафілактичної реакції у людини, що виникає після введення сироватки, імунобіологічних препаратів або медикаментів через декілька днів, а іноді годин або хвилин у людей, сенсибілізованих попереднім введенням цих речовин. У деяких випадках вона виникає після однократного введення достатньо великої дози чужорідної сироватки, розвиваючись у строки, коли починається вироблення антитіл проти введенного антигенного матеріалу, з залишками якого й реагують антитіла, що утворилися.
Проявляється свербінням, підвищенням температури тіла, головним болем, пітливістю, іноді нудотою, блюванням, болем у животі, уртикарним висипом та набряком Квінке, збільшенням лімфатичних вузлів, припухлістю та болючістю суглобів, тахікардією, артеріальною гіпотонією. Набряки слизових оболонок можуть супроводжуватися набряком гортані з можливою асфіксією.
Анафілактична форма сироваткової хвороби за своїм перебігом схожа на анафілактичний шок. При дослідженні крові — лейкопенія з відносним лімфоцитозомнейтропенія, рідше лейкоцитоз з лейкопенією, підвищена ШОЕ. Можуть також спостерігатися ознаки вогнищевого гломерулонефриту з альбумінурією, циліндрурією та еритроцитурією. Явища гломерулонефриту проходять після зникнення провідних ознак хвороби.
Тривалість перебігу захворювання — від декількох днів до 2-3 тижнів.

Коментарі

Популярні публікації