Герніологія

Невправима грижа.
 Ускладнення найбільш часте. Грижа із вправимої стає невправимою, тобто фіксованою в грижовому мішку, і перестає вправлятись в черевну порожнину.
 Причиною невправності є злуковий процес між вмістом грижі і її мішком. Злуки розвиваються в результаті травматизації грижового вмісту при вправленні, бандажем. Важливим симптомом ,що відрізняє невправиму грижу від защемленої, це відсутність сильних болей та ознаків кишкової непрохідності..
Ускладненням невправимої грижі у хворих старечого віку може бути копростаз. В основі цього явища є розлади моторно-евакуаторної функції товстої кишки, обумовлені зниженням тонусу кишкової стінки.
 Невправність грижі вимагає хірургічного лікування для попередження більш грізних ускладнень.

Класифікацію гриж живота проводять за анатомічними, етіологічними й клінічними ознаками.
Згідно анатомічної класифікації розрізняють:
пахвинні грижі (Hernia inguinalis), стегнові грижі (hernia femoralis), грижі білої лінії (hernia linea albe), пупкові грижі (hernia umbilikalis).
Крім того розрізняють також грижі спігелієвої лінії, мечовидного відростка, поперекові і сідничні, грижі промежини та діафрагми, що зустрічаються рідше.
За ступенем розвитку розрізняють грижі:
hernia incipiens (початкова)
hernia incomplecta (неповні) або intracanacularis (внутрішньоканальцеві)
hernia complecta (повні)
hernia scrotalis (калиткові)
hernia per magna (великих розмірів)
Етіологічна класифікація гриж:
вроджена (hernia congenitalis)
набута (hernia aequesita)
рецидивна (hernia recidiva)
післяопераційна (hernia postoperativa)
травматична (hernia travmatica)
невропатична (hernia neuropatica)
За клінічним перебігом грижі черевної стінки поділяються на:
1. Грижі не ускладнені, не защемлені, вправимі, вільні (hernia liberareponibilis), що вільно вправляються в черевну порожнину в горизонтальному або особливому положенні, тобто коли вміст грижового мішка може вільно переміщуватися з черевної порожнини в грижовий мішок і в зворотньому напрямі.
2. Невправимі грижі (hernia irreponibilis) – коли через злуки в черевній порожнині між органами й стінками вміст останнього знаходиться в ньому постійно, самостійно й при намаганнях не переміщується й не піддається вправленню в черевну порожнину.
3. Защемлені грижі (hernia incarcerata) – у випадках коли органи, що ввійшли в грижовий мішок внаслідок здавлювання в ділянці його шийки і не вправляється в черевну порожнину. При цьому може наступити:
защемлення життєздатних органів
защемлення органів з розвитком незворотніх патологічних змін
защемлення грижі з утворенням флегмони в ділянці грижового випинання.
Існують еластичне й калове защемлення. Еластичним защемленням вважають раптовий вихід через грижові ворота внутрішніх органів і наступне їх здавленням, еластичним грижовим кільцем.
Калове защемлення, це порушення кишкового пасажу, що виникає внаслідок переповнення привідної петлі кишки великою кількістю її вмісту й порушення виходу останнього з вивідної петлі.


Коментарі

Популярні публікації