Дифтерія ‼❗❗❗🆘

Дифтерія❗️ — вакцинокерована інфекція. Хворіють на дифтерію не щеплені або невірно щеплені особи. Захворювання може протікати у вигляді спалахів та спорадичних випадків, це залежить від рівня колективного імунітету. Як окремий вид інфекційного процесу виділяють бактеріоносійство Corynebacterium diphtheriae.
Клінічна картина захворювання залежить від локалізації патологічного процесу, його поширеності, ступеня токсикозу та/або обтурації дихальних шляхів, наявністю та характером ускладнень, супутніми захворюваннями та приєднанням вторинних інфекцій.
Важливо своєчасно діагностувати хворобу. Адже за своїми клінічними проявами вона схожа на ангіну та інфекційний мононуклеоз. Якщо ви помітили в себе або рідних такі ознаки, не зволікайте і не списуйте все на звичайну застуду, а негайно зверніться до лікаря.
Симптомами хвороби є:
 -біль у горлі;
- підвищена температура;
- наліт на мигдалинах сірого кольору;
- осиплість голосу;
- ускладнене дихання та ковтання;
- висока температура;
- набряк слизової оболонки носоглотки;
- збільшення лімфатичних вузлів.
Лише вакцинація рятує від дифтерії. За даними CDC, 99% людей, що мають щеплення від дифтерії не хворіють. Імунізація від всіх хвороб, за даними ВООЗ, запобігає 2-3 млн смертей у світі щороку, а ще 1,5 млн людей можна врятувати, якщо охоплення щепленнями збільшиться.

❗️Зробити щеплення від дифтерії можна безкоштовно для дорослих і дітей. Всі області забезпечені якісними вакцинами. Для того, щоб отримати вакцину, зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Коментарі

Популярні публікації