Печінка

Liver of a sheep, visceral aspect 1 left lobe, 2 right lobe, 3 caudate lobe, 4 quadrate lobe, 5 hepatic artery and portal vein, 6 hepatic lymph nodes, 7 gall bladder


Печінка — залозистий орган масою близько 1500 г, має червоно - бурий колір і досить м'яку консистенцію, розташована у верхньому відділі черевної порожнини: в основному в правому підребер'ї, в надчеревнії ділянці і незначна її частина — в лівому підребер'ї. У новонародженних печінка займає більшу частину черевної порожнини. У печінці, що зовні нагадує неправильну шапку гриба, розрізняють верхню (діафрагмальну) опуклу поверхню, яка прилягає до діафрагми, і нижню (вісцеральну), яка обернена вниз і прилягає до органів. Ці поверхні відокремлені одна від одної переднім гострим краєм, задній край тупий і нагадує своєю формою поверхню. Він прилягає до діафрагми. Печінка майже повністю покрита очеревиною, за винятком поперечної борозни і заднього краю.
  • Серпоподібна зв'язка (ligamentum falciforme hepatis) йде майже в сагітальній площині від парієтального листка діафрагми до виступаючої частини печінки, утворюючи дугу, своєрідний «серп», за що вона й отримала свою назву. Під кутом 90° з'єднується з вінцевою зв'язкою, а спереду — з круглою зв'язкою.
  • Вінцева зв'язка (lig. coronarium)
  • Кругла зв'язка (lig. teres hepatis) починається у лівій поздовжній борозні і закінчується на передній черевній стінці біля пупка. За походженням кругла зв'язка являє собою колишню пупкову вену плода, яка після народження зазнає фібротизації і перетворюється на щільний джгут.
  • Ліва трикутна зв'язка (lig. triangulare sinistrum)
  • Права трикутна зв'язка (lig. triangulare dextrum)
  • печінково-шлункова (lig. hepatogastricum)
  • печінково-ниркова (lig. hepatorenale)
  • печінково-товстокишкова (lig. hepatocolicum)
  • печінково-дванадцятипала (lig. hepatoduodenale)
  • Права повздовжня борозна представлена ямкою жовчного міхура; в передньому відділі борозни лежить жовчний міхур, в задньому — нижня порожниста вена; продовженням цієї борозни назад від поперечної борозни є борозна нижньої порожнистої вени.
  • У лівій повздовжній борозні (точніше щілині) розташовані два рудиментарні утвори: кругла зв'язка печінки, що залягає в передньому відділі однойменної щілини та венозна зв'язка (облітерована венозна протока), що проходить у задньому відділі однойменної щілини.
  • Приблизно посередині їх перетинає поперечна борозна (sulcus transversus), що має довжину 3-5 см. Поперечна борозна також називається воротами печінки (porta hepatis), оскільки через неї проходять печінкова артерія, ворітна вена, жовчні протоки та лімфатичні судини.
  1. Сьогодні печінку розглядають як загальний резервуар обміну речовин, з якого організм в міру потреби отримує необхідні речовини
  2. Роль печінки в обміні білків полягає у розчепленні і перебудові амінокислот, утворенні сечовини і синтезі білків.
  3. Печінка відіграє вирішальну роль у синтезі білків плазми крові.
  4. У печінці також проходить і розщеплення жирів з утворенням кетонових тіл 
  5. У печінці синтезується холестерин, який частково виводиться з жовчю, а основна його частина перетворюється в жовчні кислоти
  6. Багато вітамінів (A, B1, D, E, K) депонуються у печінці. Вітаміни В1, В2 і В6 активуються в печінці
  7. У печінці депонується залізо, мідь, цинк
  8. Печінка виконує бар'єрну функцію
  9.  Печінка бере участь в інактивації багатьох гормонів (глюкокортикоїдиальдостеронандрогениестрогениінсулінглюкагон).
  10. Печінка відіграє роль у процесі зсіданні крові.
  11. У печінці синтезуються компоненти протромбінового комплексу (плазмові фактори II, II, IX, X), для синтезу яких необхідний вітамін К.
  12. Речовини, які виробляє печінка (білірубінпорфіринові сполукитироксинхолестерин) є складовою частиною жовчі.

Коментарі

Популярні публікації