Aseptyk

Асептика – попередження потрапляння потенційних збудників захворювання на поверхні / в органи / порожнини організму.
Антисептика – способи хімічного і біологічного знешкодження хвороботворних та інших мікроорганізмів, для запобігання зараженню ран.
Поточне прибирання – проводиться дворазово на добу з використанням дезінфікуючих засобів та антисептиків. Після прибирання проводиться ультрафіолетове опромінення (УФО) приміщення впродовж 60 хвилин.
У разі забруднення підлоги, столів, обладнання кров’ю або іншими біологічними виділеннями це місце негайно заливають 0,5 % розчином дезактину на 60 хв (при ВІЛ інфекції на 120 хв) з подальшим прибиранням або дворазовим протиранням тампоном, змоченим у цьому розчині з інтервалом 15 хвилин.
Генеральне прибирання у приміщеннях лікувально-діагностичного призначення проводиться один раз на тиждень та передбачає такі етапи:
І етап – миття стелі, стін, підлоги 0,5 % миючим розчином (“Лотос”).
ІІ етап – дезінфекція стелі, стін, підлоги 6 % розчином перекису водню, 0,5% розчином дезактину з експозицією 60 хв.
ІІІ етап – ультрафіолетове опромінення приміщень протягом 2-х годин бактерицидними випромінювачами.
Існує 5 видів прибирання операційної – ранкове, поточне, післяопераційне, заключне (щоденне), генеральне (екстрена та планова дезінфекція). Дезінфекція повинна забезпечити знезараження об’єктів оточуючого середовища і знищення усіх патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів (збудників ВЛІ) на предметах, які можуть бути шляхами передачі їх від хворих чи носіїв до пацієнтів (або здорових людей).
Дезінфекція – це хімічні методи знищення мікроорганізмів та їх спор на інструментах і предметах догляду.
Деконтамінація – зниження кількості мікроорганізмів на об’єктах оточуючого середовища. Обеззараження – знищення (або видалення з об’єкту) на (в) об’єктах оточуючого середовища патогенних та умовнопатогенних мікроорганізмів.
Передстерилізаційна обробка – видалення забруднення із засобів медичного призначення, котрі потребують стерилізації. Якість передстерилізаційної обробки повинна постійно перевірятися об’єктивними методами контролю шляхом постановки проб на наявність залишків крові та миючих засобів.
Стерилізація – процес, який забезпечує загибель вегетативних та спорових форм патогенних та непатогенних мікроорганізмів.
Методи стерилізації:
1. Термічні (парові, повітряні, гласперленові стерилізатори); 
2. Хімічні (газові стерилізатори, дезінфікуючі розчини); 
3. Радіаційні установки (установки з радіоактивним джерелом опромінення для виробничої стерилізації виробів одноразового використання).
Етапи гігієнічної дезінфекції рук: 
1) Антисептик набирають у суху долоню і втирають протягом 30 сек в шкіру рук, особливу увагу приділяють дезінфекції шкіри великих пальців та кінчиків пальців.
 2) Руки миють під струменем води з милом і потім сушать одноразовою серветкою або індивідуальним рушником. 
Для проведення гігієнічної дезінфекції рук використовують не менше 3 мл антисептика, при цьому застосовують один із вказаних засобів : 700 розчин спирту, Хоспісепт, АХД-2000, Стериліум (або інші дозволені антисептики). 
Хірургічна обробка рук передбачає знищення транзиторної мікрофлори і значне зменшення кількості резидентної мікрофлори шкіри рук. 

Коментарі

Популярні публікації