Fracture


Результат пошуку зображень за запитом "humerus"


Перелом ключиці. Надання допомоги: ‒ З метою знеболення потерпілому внутрішньом’язево вводять 2–4 мл 50% розчину анальгіну. ‒ Фіксують верхню кінцівку пов’язкою Дезо, попередньо підклавши ватно-марлевий валик в пахвинну ділянку. ‒ Транспортують потерпілого в сидячому або напівсидячому положенні в травмвідділення.     Холод на місце перелому.Результат пошуку зображень за запитом "ключиця"


Результат пошуку зображень за запитом "лопатка"

Переломи лопатки. Надання допомоги: ‒ З метою знеболення потерпілому вводять внутрішньом’язево 2–4 мл 50% розчину анальгіну. ‒ Фіксують верхню кінцівку пов’язкою Дезо, попередньо підклавши ватно-марлевий валик в пахвинну ділянку. ‒ Транспортують потерпілого в сидячому або напівсидячому положенні в травматологічне відділення.
Холод на місце перелому.








Перелом плечової кістки. Надання допомоги:З метою знеболення потерпілому внутрішньом’язево вводять 2–4 мл 50% розчину анальгіну.Фіксують шиною Крамера від здорової лопатки до пальців ушкодженої. – При відсутності шини Крамера, плече можна фіксувати м’якою пов’язкою Дезо або пов’язкою з косинки. – Терміново доставити потерпілого в травмвідділення.







Переломи кісток передпліччя.
Надання допомоги: I. Драбинчаста шина Крамера:З метою знеболення потерпілому внутрішньом’язево вводять 2–4 мл 50% розчину анальгіну. – Обгорнути шину ватою. – Накласти шину по зовнішній поверхні ушкодженої кінцівки від середини плеча до п’ястково-фалангових суглобів. – Зігнути ліктьовий суглоб під прямим кутом. – Довести передпліччя в середнє положення між про нацією та супінацією. – Розігнути кисть та привести її до живота. – Вкласти в долоню валик з бинта чи тканини. – Прибинтувати шину до кінцівки. – Розмістити ушкоджену руку на косинці. – Терміново доставити потерпілого в травматологічне відділення. Переломи променево-зап’ясткового суглобу та пальців кисті. При переломах променево-зап’ясткового суглобу і пальців кисті застосовують шини Крамера, сітчасті шини, а також фанерні шини від кінчиків пальців до ліктьового суглобу. Надання допомоги: – З метою знеболення потерпілому внутрішньом’язево вводять 2–4 мл 50% розчину анальгіну.Обгорнути шину ватоюНакласти шину з долонної поверхнПрибинтувати шину до руки (пальці залишити вільними від пов’язки для спостереження за кровообігом)Розмістити ушкоджену руку на косинці. – Терміново доставити потерпілого в травматологічне відділення.
Переломи хребта. Для іммобілізації шиї та голови застосовують: 1. М’який підкладний круг з одягу. – Ввести внутрішньом’язево доступні знеболюючі препарати. – Укласти потерпілого на ноші і прив’язати для запобігання рухів.
Сформувати круг з одягу у відповідності із розміром голови потерпілого. – Голову потерпілого покласти на круг потилицею в отвір. 2. Ватно-марлева пов’язка – "комір Шанца". Іммобілізація проводиться в тому випадку, коли немає утруднення дихання, блювання, вираженого збудження. – Ввести внутрішньом’язево доступні знеболюючі препарати.Укласти потерпілого на ноші і прив’язати для запобігання рухів. – Накласти комір так, щоб він упирався в потиличний горб та в обидва соскоподібні відростки, а знизу спирався на грудну клітку (це усуває бокові рухи голови під час транспортування). – Терміново доставити потерпілого до стаціонару.
Результат пошуку зображень за запитом "columna vertebralis" При ушкодженнях нижніх грудних та верхніх поперекових хребців для іммобілізації застосовують: 1. М’які ноші:Ввести внутрішньом’язево доступні знеболюючі препарати. – Перекласти потерпілого на ноші в положенні на живіт (перекладають 3–4 людини). – Попередньо під груди та голову підкласти валики або згорнутий одяг. – Терміново доставити потерпілого до стаціонару2. Жорсткий щит:Ввести внутрішньом’язево доступні знеболюючі препарати – На щит покласти згорнуту в декілька разів ковдру. – Перекласти потерпілого на щит в положенні на спину (перекладають 3–4 людини). – Під поперек підкласти валик або згорнутий одяг. – Терміново доставити потерпілого до стаціонару.

Переломи ребер. При ізольованих переломах одного або двох ребер накладання іммобілізаційної пов’язки не потрібне. Постраждалого краще транспортувати в лежачому положенні на носилках із піднятою головою і тулубом, якщо навіть він може пересуватися самостійно, щоб уникнути посилення крововиливу в грудну порожнину. При переломах трьох і більше ребер на одній або обидвох половинах грудної клітки застосовують просту бинтову пов’язку - "портупею". Для іммобілізації грудну клітину можна стягнути рушником. При множинних переломах необхідні заходи щодо попередження шоку.

Переломи кісток тазу. Потерпілих слід транспортувати в положенні „жаби” на спині: ‒ Дати потерпілому доступні знеболюючі препарати. ‒
Результат пошуку зображень за запитом "pelvis" Потерпілого покласти на спину на тверду рівну поверхню з зігнутими в колінних та кульшових суглобах і трохи відведеними кінцівками. ‒ Під колінні суглоби підкласти значної висоти валик (ковдра, одяг, згорнута подушка). ‒ Терміново доставити потерпілого до стаціонару.

Переломи стегна. При переломах стегна для транспортної іммобілізації застосовують:
1. Шина Дітеріхса, складається з двох дерев’яних розсувних планок різної довжини (одна 1,71 м, інша 1,46 м) і шириною 8 см, деревя’ної підставки під стопу „підошва” і палички – закрутки із шнурком.Для проведення іммобілізації: – Ввести доступні знеболюючі засоби – Покласти холод на ділянку перелому. – Накласти одну довгу планку на зовнішню поверхню стегна від пахвинної западини, а іншу, коротшу, – на внутрішню поверхню ноги. – Надати шинам потрібну довжину. – Прибинтувати "підошву" до стопиЗакрутити шнур до натягу. – Прибинтувати шини до тулуба м’якими бинтами. – При одночасних переломах кісточок, ушкодженнях гомілково-ступневого суглоба і стопи шина Дітеріхса не накладається.
2. Драбинчаста шина (шина Крамера): – Ввести доступні знеболюючі засобиВзяти три шини Крамера. – Дві шини зв’язати по довжині від пахвинної западини до краю стопи, враховуючи її загинання на внутрішнє склепіння стопи. – Третю шину накласти від сідничної складки до кінчиків пальців. – Прибинтувати шини до тулуба м’якими бинтами. – Терміново доставити потерпілого до стаціонару.

Результат пошуку зображень за запитом "femur" 3. Фанерні шини та інші підручні засоби. – Ввести доступні знеболюючі засобиВзяти три шини. – Дві шини зв'язати по довжині від пахвинної западини до краю стопи. – Третю шину накласти від сідничної складки до п’ятки. – Прибинтувати шини до тулуба м’якими бинтами. Імпровізоване шинування при переломах стегна виконується різноманітними підручними засобами. В разі їх відсутності можна прибинтувати ушкоджену ногу до здорової – аутоіммобілізація.
Перелом гомілки. Транспортна іммобілізація при переломах гомілки виконується за допомогою фанерних шин, шин Крамера, шини Дітеріхса. Транспортна іммобілізація шиною Дітеріхса виконується так само, як і при переломах стегна. Надання допомоги: – Холод на ділянку перелому, знеболюючі засоби. – Піднімають ушкоджену кінцівку за п’ятку і, начебто знімаючи чобіт, починають повільно її тягнути. – Накладають шини із зовнішньої та внутрішньої поверхні кінцівки від середньої третини стегна до п’ятки. – Прибинтовують шини бинтом. – Терміново доставити потерпілого до стаціонару.





Коментарі

Популярні публікації