Правець

Праве́ць (лат. tetanus від грец. τέτανος — «розтягнутий») — гостра інфекційна хвороба з групи сапронозів, яку спричинює анаеробний мікроорганізм Clostridium tetani
Характеризується ураженням нервової системи та проявляється періодичними генералізованими клонічними судомами на тлі постійного тонічного напруження скелетних м'язів. Правець може виникнути після будь-яких травм з пошкодженням шкіри та слизових оболонок, забруднених спорами збудника.
Clostridium tetani — грам-позитивна облігатно анаеробна бактерія роду Clostridium, що утворює ендоспори, збудник правця. Виробляє токсини, що відносяться до II групи патогенності.
Летальність - 70% по всій Землі.
80%-побутова травма
Профілактика -АКДП, сироватка\анатоксин
Проти правця використовується антитоксин правцевий та протиправцевий імуноглобулін. Який препарат вводити і скільки - залежить від стану хворого і часу, скільки минуло від моменту зараження.
1500-3000 МО протиправцева сироватка
1-2 протиправцевий анатоксин
При забруднених ранах-повторення через 7-8 діб!
Введення сироватки за Безредком!
Наразі однією з пріоритетних глобальних програм ВООЗ є ліквідація материнського та неонатального правця шляхом імунізації майбутніх матерів у загрозливих районах, боротьба із забобонами, хибними традиціями, що призводять до зараження новонароджених та немовлят.
Рани при цьому піддають ретельній хірургічній обробці. Подальша тактика залежить від вакцинального статусу потерпілого чи хворого та наявності документального підтвердження імунізації проти правцю в минулому. Неімунізованим та дорослим особам, у яких немає такого документального підтвердження, проводять активно-пасивну імунізацію: в/м вводять 0,5-1,0 мл анатоксину, через 30 хвилин в іншу частину тіла 3000 МО ППС або протиправцевий імуноглобулін у дозі 250 МО. У подальшому активну імунізацію продовжують за звичайною схемою анатоксином. Особам, які були вакциновані планово, але не мають останньої вікової ревакцинації, вводять лише 0,5 мл анатоксину.
  • генералізований правець;
  • місцевий правець;
  • головний правець;
  • правець новонароджених;
При підозрі-негайно 80.000-100.000ОД-п\ш+д\м+д\в!
Перед тим кортизонотерапія!
Для зменшення судом MgS04 2% 60мл д\в
Використання Ципролет®-профілактика легеневих ускладнень
Використання Дитиліну-профілактика асфіксії або конікотомія
Результат пошуку зображень за запитом "диплацин"  1% 3 мл+сироватка+седація
Результат пошуку зображень за запитом "аміназин" 2.5% 2 мл
Альтернатива БАРБІТУРАТИ
Профілактика ларгингоспазму!
Вже за перших симптомів необхідно вжити заходів невідкладної допомоги: дати доступ свіжого повітря, скропити обличчя і груди холодною водою, дати тепле лужне пиття (наприклад, молоко з содою), застосувати гірчичники, грілки до ніг, зігрівальний компрес на шию, гарячі ванни для ніг, витягти язик. Увести в\м'язово 1%-ий розчин димедролу або 12%-ий розчин еуфіліну чи 2%-ий розчин ношпи.
Результат пошуку зображень за запитом "еуфілін" 

Коментарі

Популярні публікації