Gaster

Ліва шлункова артерія (A. Gastrica Sinistra) — найбільша артерія шлунка, яка в більшості випадків відходить від черевного стовбура, рідко — від загальної печінкової артерії або від селезінкової. В кардіальній частині шлунка артерія ділиться на висхідну (стравохідну) і низхідну гілки, які, проходячи по малій кривині шлунка зліва направо, віддають передні і задні гілки. Біля пілоруса артерія анастомозує з більш тонкою судиною — правою шлунковою артерією, утворюючи майже постійну артеріальну дугу малої кривини шлунка. Права шлункова артерія (A. Gastrica Dextra) найчастіше відходить від власної печінкової артерії, рідше — від загальної печінкової артеріїЛіва шлунково-сальникова артерія (A. Gastroepiploica Sinistra) відходить від селезінкової артерії. Розміщуючись між шлунково-селезінковою та шлунково-ободовою зв'язками і йдучи вздовж великої кривини шлунка, віддає гілки до шлунка і великого сальника. Кінцевим відрізком артерія анастомозує з правою шлунково-сальниковою артерією, утворюючи артеріальну дугу великої кривини шлунка.
Права шлунково-сальникова артерія (A. Gastroepiploica Dextra) починається від шлунково-дванадцятипалої артерії, йде справа наліво в товщі шлунково-ободової зв'язки, вздовж великої кривини шлунка. Анастомозує з лівою шлунково-сальниковою артерією, утворюючи артеріальну дугу, від якої відходять гілки до пілоруса і дна шлунка, а також до правої половини великого сальника.
Короткі шлункові артерії (аа. Gastricae Breves) по 1—6 гілок відходять поблизу воріт селезінки від основного стовбура селезінкової артерії або від її гілок. Направляючись по великій кривині до дгіа шлунка, артерії розміщуються в шлунково-селезінковій зв'язці і на своєму шляху кровопостачають верхні відділи тіла шлунка.
Вени, які відводять кров від шлунка, належать до системи ворітної вени.
Ліва шлункова вена (V. Gastrica Sinistra)супроводжує однойменну артерію. Направляючись донизу, розміщується в шлунково-підшлунковій зв'язці, і впадає у ворітну або селезінкову вену.
Права шлункова вена (V. Gastrica Dextra) супроводжує однойменну артерію Ліва Шлунково-сальникова вена (V. Gastroepiploica Sinistra)розміщується разом з однойменною артерією на великій кривині шлунка, Впадає в селезінкову вену або в її притоку.
Права шлунково-сальникова вена (V. Gastroepiploica Dextra) супроводжує однойменну артерію на великій кривині шлунка. Далі з'єднується з середньою ободовою веною і впадає у верхню брижову вену поблизу вирізки підшлункової залози.
На передній стінці пілоричної частини шлунка часто спостерігається анастомоз між правою шлунковою та правою шлунково-сальниковою венами. Цей анастомоз є орієнтиром під час операцій на шлунку.
Короткі шлункові вени (Vv. Gastricae Breves).
Лімфовідтік. Лімфа від малої кривини шлунка відводиться в лімфатичні вузли, які розміщені в малому сальнику, a від великої кривини — в лімфатичні вузли першого порядку, що знаходяться на цій же кривині біля Воріт селезінки, вздовж тіла та хвоста підшлункові залози в верхні брижові лімфатичні вузли.
Іннервація шлунка здійснюється симпатичною та парасимпатичною частинами вегетативної нервової системи. Симпатичні нервові волокна відходять від черевного сплетення (Plexus Coeliacus) і його похідних (Plexus Liena-Lis, Plexus Mesentericus Superior). Вони розміщені вздовж малої і великої кривин шлунка навколо артеріальних і венозних судин, а далі вступають у товщу стінки шлунка.
Парасимпатична іннервація здійснюється гілками правого та лівого блукаючих нервів, які в черевній порожнині, нижче діафрагми, формують два (передній та задній) стовбури.

Коментарі

Популярні публікації