Лікування геморою за методом Лонго

Трансанальна резекція слизової за методом Лонго є альтернативою класичному хірургічному втручанню з висіченням гемороїдальних вузлів.

Суть нової операції полягає в проведенні циркулярної резекції й ушивання випадання слизової з гемороїдальними вузлами. Однак це не циркулярна резекція всієї кишки, яку іноді роблять при геморої й після якої нерідко розвиваються стриктури прямої кишки. Під час операції за Лонго видаляють тільки частину слизової оболонки прямої кишки, розташовану вище так званої зубчастої лінії. Дефект слизової оболонки зшивають з допомогою титанових дужок за типом "кінець до кінця". У результаті внутрішні гемороїдальні вузли висікаються з циркулярною смужкою слизової та створюються такі умови, за яких кровопостачання вузлів зменшується, що приводить до їх поступового спорожніння й заростання сполучною тканиною.
Новий метод лікування дістав назву "Prolapse Procedure for Hemorrhoids" (PPH). Аби всі маніпуляції були надійні, легкі та швидкі, з мінімальною залежністю від майстерності лікаря, компанія "Етікон Ендохірургія" розробила одноразовий набір "РРН01". Основу набору становить циркулярний зшивний апарат, що працює за принципом степлера. Для введення зшивача і його фіксації в прямій кишці до набору включили спеціальний анальний дилятатор. Краї слизової оболонки зшивають титановими дужками. До набору також входить спеціальний засилювач нитки та аноскоп для накладання кисетного шва.
Технологія операції досить проста. З допомогою зшивача на слизову прямої кишки накладають кисетний шов. Після цього слизову оболонку кишечника ніби трохи стягують і зав'язують шов. Потім одним рухом "степлера" відсікають затиснуту частина слизової та зшивають її краї. Операція закінчена. Зазвичай вона триває близько 15 хвилин. Для порівняння, класична операція з видалення вузлів — не менше 40 хвилин.
Метод PPH дозволяє відновити нормальну анатомічну будову анального каналу без травмування слизової оболонки і шкіри, а також без ушкодження внутрішнього апарату кишки. Завдяки цьому післяопераційний період минає практично безболісно: після виписки пацієнти ведуть нормальний спосіб життя, і в них практично не буває рецидивів. Щадний режим і можливість проводити операцію під місцевим наркозом дозволяють застосовувати цей метод практично без обмежень. Такі основні переваги для пацієнта.
З економічної точки зору метод PPH можна порівняти з традиційною операцією. Економія досягається за рахунок скорочення перебування в стаціонарі: метод Лонго дає змогу виписувати пацієнта вже на другий-четвертий день і зменшує час перебування хворого на лікарняному (пацієнт може повертатися до роботи на четвертий-п’ятий день). Крім того, метод Лонго не потребує анальгетиків, що їх у великих кількостях застосовують для зняття болю після традиційної операції.

Коментарі

Популярні публікації