Стрептонітол®-Дарниця

Стрептонітол®-Дарниця — комбінований препарат для місцевого лікування інфікованих ран, що містить стрептоцид і амінітрозол (нітазол). 
Завдяки такій комбінації діючих речовин значно розширюється спектр антибактеріальної дії препарату, посилюється його бактерицидна ефективність. Препарат чинить антибактеріальну дію на основних збудників гнійно-запальних процесів: синьогнійну і кишкову палички, стафілококи, стрептококи, облігатні анаеробні бактерії як споротвірні (клостридії), так і аспорогенні (бактероїди, пептококи, пептострептококи), включаючи антибіотикостійкі штами, а також антипротозойну дію на багато видів найпростіших, включаючи трихомонади. 
Препарат має протизапальну дію, обумовлену наявністю амінітрозолу і гідрофільними властивостями основи. Препарат має помірну гіперосмолярну активність, унаслідок чого чинить помірну антиексудативну дію. 
Мазь Стрептонітол®-Дарниця захищає гранулюючі рани від вторинної інфекції і перешкоджає утворенню в них осередків некрозу.
Контрольовані дослідження фармакокінетики у людини не проводилися. Однак в експериментах на великих лабораторних тваринах установлено, що при місцевому застосуванні мазі Стрептонітол®-Дарниця нітазол і стрептоцид проникають у тканини, що оточують рану, у концентраціях, що забезпечують антибактеріальний ефект не тільки на поверхні рани, але й у таких тканинах. Всмоктування у системний кровотік при цьому мінімальне.

Показання для застосування

Гнійні рани у процесі остаточного очищення від гнійно-некротичного вмісту (при відсутності великої ексудації) і підготовки до регенерації.
Опіки I-IV ступеня у стадії альтерації, ексудації, формування і відторгнення струпа. Підготовка опікової поверхні до аутодермопластики і ліквідації у ранах гнійної інфекції.
Пролежні, трофічні виразки, тріщини, діабетична гангрена, бешихове запалення. Атопічний дерматит, ускладнений бактеріальною інфекцією.
Вугровий висип, піодермія.

Протипоказання

Підвищена чутливість до стрептоциду, нітазолу або до будь-якого з допоміжних компонентів препарату. Вагітність, період годування груддю.

💉 Належні заходи безпеки при застосуванні

Застосування мазі не рекомендується на ранах із великою гнійною ексудацією. При появі алергічної реакції у місці нанесення мазі слід припинити застосування препарату.
Передчасне припинення лікування препаратом може спричинити розвиток стійких до сульфаніламідів мікроорганізмів.
Під час терапії рекомендується пити багато лужних напоїв.
Мазь Стрептонітол®-Дарниця застосовують місцево.
Після обробки ран і опіків, що включає видалення некротичних тканин і гнійного ексудату, промивання будь-яким дезинфікуючим розчином (наприклад, можуть бути застосовані такі розчини: 0,01% мірамістину, 3% перекису водню, фурациліну 1:5000 чи 0,05% хлоргексидину біглюконату) мазь наносять тонким шаром на уражену поверхню, після чого накладають стерильну марлеву пов’язку або наносять препарат на перев’язочний матеріал, а потім на рану.
При лікуванні гнійних ран препарат застосовують 1–2 рази на добу. При лікуванні опіків — 1 раз протягом 1–2 діб. При лікуванні шкірних інфекційних захворювань — 2 рази на добу протягом 1–3 тижнів. Доза препарату залежить від площі ранової поверхні. Тривалість лікування визначається динамікою загоєння ран.

Коментарі

Популярні публікації