Гострий апендицит

Висновки
 1. ГА – це поліетіологічне захворювання, яке має безпосередній зв’язок з мікробіоценозом товстої кишки і зумовлене надмірною колонізацією у даному біотопі полімікробних асоціаціацій аеробної грам-негативної і неклостридіальної анаеробної кишкової флори.
2. Бактеріологічні дослідження ексудату з черевної порожнини при апендикулярному перитоніті у 71,1% констатували ріст колоній Escherichia coli як в монокультурі, так і в асоціації з іншими бактеріями, насамперед Staphylococcus aureus та Staphylococcus epidermidis (28,0%).
3. За результатами проведених досліджень, виділені бактеріальні культури були чутливими до фторхінолонів, карбапенемів і цефалоспоринів ІІІ покоління і не чутливими до антибактерійних середників з груп аміноглікозидів, пеніцилінів, глікопептидів, лінкозамідів, оксазолідонів.
Перспективою подальших досліджень в даному напрямку ми вбачаємо оцінку фармакоекономічної ефективності емпіричної та раціональної антибіотикотерапії при гострому апендициті на основі бактеріологічних досліджень із урахуванням культурального складу, ступеня резистентності та чутливості культивованої мікрофлори.


Коментарі

Популярні публікації