Стегнова грижа

Симптом Cooper – диференціальна діагностика між стегновими і пахвинними грижами: вказівним пальцем прощупують (промацують) лобний горбик і визначають відношення до нього грижового випинання. При стегнових грижах лобний горбик прощупати ззовні від випинання не вдається, при пахвинних він промацується. Інколи за стегнову грижу можна прийняти аневризматично розширене вічко великої підшкірної вени. Проте, при цьому захворюванні майже ніколи не буває типового болю, не визначаються грижові ворота та кашльовий поштовх.
Симптом Астрова – диференційно-діагностична ознака стегнової грижі і варикозного розширення підшкірної вени: легке притиснення пальцем краю випинання призводить до його зникнення, якщо воно утворене розширеною веною.
Симптом Guibal – слугує для диференційної діагностики стегнової грижі і варикозного вузла великої підшкірної вени. Якщо після стиснення пухлини у верхній третині стегна послабити тиск, не віднімаючи руки, у випадку розширення вени визначається „дзижчання”, а при грижі воно відсутнє.
 Симптом Kazda – дифереренційно-діагностична ознака стегнової грижі і вракозного розширення вени, розташованого в отворі підшкірної вени ноги (hiatus saphenus): якщо хворий поштовхоподібно напружує м’язи живота, лікар при пальпації випинання у випадку варикозного розширення відчуває вихрові рухи, цього не буде при стегновій грижі.
При збільшених болючих пахвинних лімфатичних вузлах слід оглянути всю кінцівку і виявити джерело інфекції. 

Коментарі

Популярні публікації