Олікліномель N4-550Е

Трикомпонентна суміш призначена для підтримання білкового і енергетичного обміну. Джерелом органічного азоту є L-амінокислоти, джерелом енергії – глюкоза і есенціальні жирні кислоти. Крім того, суміш містить електроліти.
Розчин амінокислот містить 15 L-амінокислот (включаючи 8 незамінних (есенціальних) амінокислот), необхідних для синтезу білка.
Амінокислоти також є джерелом енергії; їх окиснення призводить до виділення азоту у вигляді сечовини.
Амінокислотний профіль є таким:
  • незамінні амінокислоти/всього амінокислот – 40,5 %;
  • незамінні амінокислоти (г)/загальний вміст азоту (г) – 2,5;
  • амінокислоти з розгалуженим ланцюгом/загальний вміст амінокислот – 19 %.
Джерелом вуглеводів є глюкоза (80 г/л).
Ліпідна емульсія являє собою поєднання рафінованої оливкової олії та рафінованої соєвої олії (співвідношення 80/20) з таким приблизним розподілом жирних кислот:
  • 15 % насичених жирних кислот (НЖК);
  • 65 % мононенасичених жирних кислот (МНЖК);
  • 20 % поліненасичених незамінних жирних кислот (ПНЖК).
Співвідношення фосфоліпідів/тригліцеридів становить 0,06.
Помірний вміст есенціальних жирних кислот (ЕЖК) у суміші підвищує вміст вищих похідних ЕЖК в організмі, поповнюючи їх дефіцит.
Оливкова олія містить значну кількість альфа-токоферолу, який у комбінації з невеликою кількістю ПНЖК підвищує вміст вітаміну Е в організмі та знижує перекисне окислення ліпідів.
Фармакокінетика. Інгредієнти емульсії для інфузій (амінокислоти, електроліти, глюкоза, ліпіди) розподіляються, метаболізуються і виводяться з організму так само, як і при їх окремому призначенні.
Фармакокінетичні властивості амінокислот, що вводяться внутрішньовенно, в основному збігаються з властивостями амінокислот, що надходять природним (ентеральним) шляхом (однак у такому випадку амінокислоти, отримані з харчових білків, проходять через портальний кровотік печінки перед тим, як потрапити у системний кровотік).
Швидкість елімінації частинок ліпідної емульсії залежить від їх розміру. Маленькі ліпідні частинки виводяться повільніше, при цьому вони швидше розщеплюються під дією ліпопротеїнліпази.
Розмір частинок ліпідної емульсії у суміші Олікліномель N4-550Е наближений до розміру хіломікронів, тому вони мають подібну швидкість елімінації.

Показання

Парентеральне харчування у дорослих і дітей віком від 2 років у разі, коли пероральне або ентеральне харчування неможливе, недостатнє або протипоказане.

Протипоказання

  • Підвищена чутливість до яєчного, соєвого або арахісового білка або будь-яких діючих або допоміжних речовин препарату.
  • Вроджені порушення метаболізму амінокислот.
  • Виражена гіперліпідемія або тяжкі розлади метаболізму ліпідів, що характеризуються гіпертригліцеридемією.
  • Тяжка гіперглікемія.
  • Патологічно підвищені концентрації в плазмі крові натрію, калію, магнію, кальцію та/або фосфору.
Препарат протипоказаний недоношеним новонародженим, немовлятам і дітям віком до двох років, оскільки наявні неприйнятні співвідношення калорійності азоту та рівня енергопостачання.

Коментарі

Популярні публікації